Home > Kommer ett Brexit-avtal snart utannonseras?

Kommer ett Brexit-avtal snart utannonseras?

Brexit-sagan ser ut att närma sig ett slut. Fyra år efter omröstningen som innebar Storbritanniens utträde ur EU pågår handelsförhandlingarna fortfarande.

December 2020 innebär slutet för övergångsperioden och i början av januari inleds en ny era för Storbritannien och EU. Ett separat liv – en slags vänskap istället för ett giftermål.

Tidig session fredag morgon

Igår utannonserade EU:s förhandlingschef Michel Barnier att de kommer informera de 27 medlemsstaterna om hur det går i förhandlingarna. Detta har schemalagts till 07.00 GMT, och denna session kan vara en ledtråd om att ett avtal är på väg.

Diskussionerna har dock haft svårt att ta sig förbi ett par viktiga punkter – konkurrenslagar, styrning, fiskevatten med mera. Medan det finns konsensus kring vissa punkter kommer det behövas kompromisser för att ett avtal ska kunna nås.

Alla förhandlingar handlar om kompromisser. Båda parter vill uppnå ett rättvist avtal för sina medborgare. Det krävs dock att båda parter både ger och tar. Exempelvis är det tydligt att EU måste kompromissa angående fiskevatten, men frågan är – vad kommer de få i retur?

Vi kommer inte gå in på djupet angående förhandlingsstrategier och så vidare, eller angående detaljerna i ett möjligt avtal. Men, mot slutet av denna skilsmässa måste båda sidor ”sälja in” faktumet att de vann förhandlingarna. Till följd av det kommer troligtvis en ”win-win”-situation kommuniceras.

Det intressanta är dock – vad kommer härnäst? Det kanske inte låter som en stor sak, men faktumet att Storbritannien lämnar EU är en stor smäll för unionen. De fyra år som gick har inneburit dyra förhandlingar, men beslutet är här för att stanna.

Vad kommer hända med Storbritannien? Vad är deras nästa steg? Kommer de isolera sig från resten av världen? Och hur går det med handelsavtalen?

Detta är frågor som kommer besvaras först efter årsskiftet. Det har varit svårt nog under 2020 på grund av pandemin, men inte ens en pandemi kan stoppa Brexit-tåget från att passera. Storbritannien måste nu hitta sin plats i världen, och EU måste lära sig att leva utan sina brittiska vänner.

I vissa delar av världen hejas denna starka relations kollaps på, exempelvis i Ryssland, Kina och till och med USA. Världsdominans handlar om polarisering. De största frihandelsområdena i världen är RCEP i Asien (det största), USA, Mexiko och Kanada (det näst största) och det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (det tredje största).

Var kommer Storbritannien hamna i denna nya värld? Detta är något som investerare kommer få reda på under de kommande åren.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto