Home > Kommer europeiska aktier stiga?

Kommer europeiska aktier stiga?

Då vi närmar oss det amerikanska presidentvalet i november och med sommaren i full gång är chanserna stora att finansiella marknader kommer konsolidera sina nivåer. Nyheterna är inte många på coronavirus-fronten och investerare har svårt att hitta bra möjligheter under sommaren vad gäller risk-belöning.

Om historien har lärt oss något så är det att amerikanska aktier tenderar att prestera sämre än vanligt under presidentval. Då investerare inte är villiga att ta risker inför valet kan europeiska aktier visa sig vara en möjlighet med tanke på hur dynamisk regionen är.

Hökaktig utveckling i Europa leder till investeringar i europeiska tillgångar

Den europeiska aktiemarknaden upplevde en stark återhämtning sedan starten av COVID-19-pandemin. Efter att ha dykt under 8 000-nivån är Dax i Tyskland tillbaka över 12 000 och hotar nu att bryta över sin högsta nivå sedan 2019.

De senaste nyheterna för EU har framförallt varit det som lett till aktiemarknadens resultat. Medan aktiemarknaden följde den amerikanska aktiemarknaden har den europeiska marknaden även gagnats av ECB:s snabba agerande. Sedan hälsokrisens start har EU skickat ut starka budskap om finansiell integration, vilket tidigare har varit något som saknats.

Efter att de signalerade utfärdandet av gemensam skuld har aktiemarknaden och euron stigit. Inför det amerikanska presidentvalet, och i och med att EU-ledare just nu förhandlar detaljer i återhämtningsfonden, verkar det som att Europa kommer fortsätta komma i kapp.

Enligt Barclays har USA inte kontrollerat coronaviruset lika bra som Europa. Det politiska svaret i Europa har även mottagits väl och investerare ser nu ECB som proaktiv och innovativa.

EU-toppmötet som just nu pågår kommer antagligen inte förändra detta särskilt mycket. Så till vida att det inte sker en negativ överraskning lägger mötet grunderna för hur pandemifonden på 750 miljarder euro ska struktureras och spridas. Detta blir ett unikt finansiellt program för Euro-området.

Samtidigt har investerare ett enkelt beslut att fatta inför det amerikanska presidentvalet – ska de investera i en marknad som historiskt sett inte har presterat väl inför ett val, eller ta chansen på en europeisk aktiemarknad under en tid då EU-ledare har problem med att hitta en lösning som alla medlemsländer kan känna sig nöjda med?

Som alltid finns det ingen riskfri investering, men för en gångs skull framstår den europeiska aktiemarknaden som attraktiv.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto