Home > Kommer Fed höja räntorna under 2022?

Kommer Fed höja räntorna under 2022?

Den amerikanska centralbanken, eller Fed, är en av världens mest proaktiva centralbanker. Eftersom de sätter sin penningpolitik baserat på världens största ekonomi och har ansvar för världens reservvaluta kopieras ofta Fed:s åtgärder av andra centralbanker i den utvecklade världen.

Detta är dock inte alltid fallit. Enligt affärscykelteorin kan förvisso utvecklade länder uppleva ekonomisk tillväxt, men deras ekonomier kan samtidigt befinna sig i helt olika stadier: tidig expansion, sen expansion, boom, och även topp av kvällscykeln. Till följd av det följer inte alltid andra centralbanker när Fed höjer räntan, men ofta gör de det.

Övergripande konsensus här är att Fed kommer låta räntorna ligga lågt under så lång tid som möjligt, i flera år framöver. Marknaden har dock en tendens att sätta press på centralbanker, och detta hade inte varit första gången de satte press på Fed.

De som är tillräckligt gamla för att komma ihåg det så kallade ”taper tantrum” som skedde efter de kvantitativa lättnaderna efter finanskrisen 2008-2009 vet att marknaden då började sälja snabbt, vilket ledde till att Fed ändrade sig. Denna gång satsar åtminstone ett investeringshus på att Fed kommer höja räntorna betydligt tidigare än vad prognosen säger.

Vad kan leda till en räntehöjning?

Inflation är en sak. Fed har förändrat sitt mandat och tittar nu på genomsnittlig inflation på över 2%. Medan det inte är tydligt exakt hur tidshorisonten för detta ser ut är en sak säker – Fed kommer inte tveka inför att höja räntorna om inflationen stiger över målet snabbare än väntat.

Stark ekonomisk tillväxt är en annan faktor. Nu när vaccinen är på väg ut förväntar marknaden sig att vi kommer se en gradvis ökning i ekonomisk tillväxt under de kommande månaderna. Detta förväntas att accelerera mot slutet av året, om världen lyckas besegra pandemin.

Under pandemin sänkte Fed räntorna till noll och genomföra massiva lättnader. Finansiella stödpaket användes även för att underlätta de ekonomiska påfrestningarna.

Om ekonomin vänder snabbare än vad Fed:s modell förutspår kan det dock leda till att även räntorna höjs. Detta hade inte varit första gången som Fed genomför något överraskande, och det lär inte bli sista gången.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto