Home > Kommer oktober 2021 bli den värsta månaden att investera i aktier?

Kommer oktober 2021 bli den värsta månaden att investera i aktier?

“Oktober: Detta är den farligaste månaden att spekulera på aktier.” — Mark Twain, Pudd'nhead Wilson

Visste du att börskraschen 1929, 1987 och 2008 inträffade i oktober? Visste du att dessa förutspåddes av den amerikanska författaren Mark Twain (alias Samuel Clemens) i hans roman 1893, The Tragedy of Pudd’nhead Wilson?

Läs vidare för att ta reda på om Mark Twain-effekten är verklig och om det kommer att påverka dina investeringar. Svaret kan överraska dig.

Vad är Mark Twain-effekten? 

Det är sant att en rad i Mark Twains Pudd'nhead Wilson – som säkerligen alla har läst – innehåller följande: "Oktober. Detta är den farligaste månaden att spekulera på aktier."

Det ska bara tas halvseriöst eftersom raden fortsätter med: "De andra är juli, januari, september, april, november, maj, mars, juni, december, augusti och februari."

Kortfattat handlar det om att spekulation på aktier alltid är farligt. Det är sant, men kanske bara för oinvigda investerare som inte vet vad de gör.

Så, ska man köpa aktier i oktober 2021?

Särskilt amerikanska aktiemarknader ligger fortfarande nära sina rekordnivåer, och du kanske tror att det som går upp måste komma ned, särskilt under den otrevliga oktobermånaden. Men…

Om du har köpt aktier i oktober under det senaste decenniet och höll aktierna tills idag skulle du ha en bra position. Och oktober förra året var en särskilt bra tid att köpa aktier efter marknadskraschen i februari 2020. På ett år hade det inneburit en vinst på 33%.

S&P 500:s 5-årsdiagram (källa: Yahoo! Finance)

Var kan man köpa (eller sälja) aktier i oktober 2021? 

Om du tror att oktobereffekten som den också är känd är rent hokus pokus, bör du investera i aktier via en nätmäklare även i oktober. Om du är en vidskeplig person som precis som Chicken Little tror att himlen är på väg att falla ner, bör du ändå registrera dig hos en mäklare så att du kan köpa aktier till bättre priser strax efter att oktoberkraschen kommer. Och om du är mer äventyrlig kan du till och med "blanka" marknaderna under tiden för att tjäna pengar på korrigeringen.

Vad du än vill göra kan du vara redo genom att kolla in de bästa mäklarna:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto