Home > Konsekvenser för finansiella marknader efter demokratisk våg i Washington

Konsekvenser för finansiella marknader efter demokratisk våg i Washington

Idag är en historisk dag på den internationella arenan. Fyra år av Trump-politik avslutas med det lägsta stödet någonsin för en lämnande president. Under hans tid som president vände Trump på många av de politiska beslut som fattades av hans företrädare (Obama) under de tidigare åtta åren.

Biden var Obamas vice-president, så man kan anta att hans politik kommer likna Obamas. Finansiella marknader fokuserade igår på ett intressant ämne – Janet Yellen, den nya finansministern i USA, talade inför Senaten. Fokus låg på vad som kommer prioriteras under Bidens tid som president, och de möjliga konsekvenserna för dollarn och marknader med fast avkastning.

Finansdepartementet under en demokratisk eller blå våg

I finansvärlden är den 10-åriga statsobligationen en riskfri tillgång och representerar riktmärket för alla investeringsförvaltare.

Vad har finansdepartementet och demokratisk kontroll av kongressen gemensamt? Eftersom demokraterna vann majoriteten i båda kongresshusen finns det nu en ökad möjlighet att Biden utan problem kan leverera finansiellt stöd.

Det nya stödpaketet förväntas ligga på mellan 750 till 1 000 miljarder dollar och förväntas lanseras under de kommande månaderna. Detta innebär att finansdepartementet kommer få det hektiskt i år. Förra året utfärdare finansdepartementet 2,5 biljoner dollar, och förväntningarna för det nya året har varit att denna summa ska öka till 4 biljoner dollar. För att täcka upp skillnaden i underskottet kommer Fed troligtvis genomföra fler kvantitativa lättnader.

Detta är dock inte allt. Medan det ser björnaktigt ut för dollarn är det faktiskt en process som är aningen åtstramande om man tittar på det ur ett procentuellt perspektiv. Förra året köpte Fed 60% av landets statsobligationer, och under 2021 kommer de ”endast” köpa cirka 40%, även om det är från en större summa totalt. Allt sammantaget visar detta hur komplext det finansiella systemet kan vara, och förklarar varför inflationen fortfarande inte har börjat visa sig. Med andra ord trycks pengar och placeras i ena fickan, bara för att snabbt försvinna ut ur den andra.

För att stötta ekonomin lovade Yellen att mer finansiellt stöd är på väg, trots det växande underskottet. Detta går emot allt som Yellen stod för när hon var chef över Fed, men samtidigt uttryckte hon igår att vi befinner oss i enastående tider, och det kan kräva enastående åtgärder.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.