Home > Konsensus 2021 – högre BNP, lägre USD

Konsensus 2021 – högre BNP, lägre USD

Medan 2020 inte är slut än har investerare redan börjat titta mot nästa år och hur det kommer gå för världsekonomin. Den globala handeln ser ut att vända tillbaka, så ekonomisk tillväxt bör även den vända till det positiva.

Det finns dock ett villkor på detta – COVID-19-tragein måste få ett slut. De senaste utvecklingarna i kampen mot pandemin har visat uppmuntrande tecken för nästa år. Medan ett vaccin fortfarande ligger långt borta har investerare åtminstone fått en tidshorisont för en möjlig distribuering av viruset, så de ekonomiska uträkningarna blir lättare att göra.

Svagare USD ett tema för 2021

De flesta prognoserna visar en svagare USD för det kommande året. Medan 2020 visade att det finansiella systemet fortfarande förlitar sig på dollarn bör förbättrad ekonomisk tillväxt leda till en lägre USD.

Pandemin har medfört viktiga förändringar för USD. För det första förändrade Fed hur de närmar sig inflation. Fram tills Jackson Hole-konferensen i augusti tittade Fed på PCE, eller Personal Consumption Expenditure, på en tvåprocentig nivå som sin definition av inflation. Denna definition har dock förändrats i och med att de började använda sig av genomsnittligt inflationsmål runt 2% istället.

Fed hade inte kunnat ha haft bättre timing för detta skifte. I och med pandemin skiftade investerares intresse mot vad Fed signalerade – en lättad penningpolitik under lång tid. Från detta ögonblick har dollarn haft det svårt att öka mot andra G10-valutor.

Till följd av det har vi nu cirka en månad innan årets slut en EURUSD-kurs som ligger på 1,19, GBPUSD på 1,33 och AUDUSD på 0,73 – liknande nivåer som de vi såg under sommaren.

Världsekonomin har redan återhämtat sig från förlusterna under 2020. Exempelvis utannonserade Storbritanniens centralbank idag att den brittiska ekonomin har återhämtat cirka två tredjedelar av förlusterna under pandemin.

Detta har gjorts möjligt i och med en svagare dollar. Eftersom världshandeln framfört är betecknad i USD innebär en svagare USD bättre tillväxt.

Detta innebär inte att dollarn inte kommer stiga i framtiden. Faktum är att det är möjligt att USD stiger i värde innan den faller.

Förklaringen kommer från makrokonsekvenser av Fed:s beslut och den påverkan som pandemin har haft på global tillväxt. Fram tills det att förändringarna får verkan i ekonomin kan dollarn fortfarande avvika från den nedåtgående trenden.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.