Home > Konsten att stoppa halva huvudet i sanden

Konsten att stoppa halva huvudet i sanden

Detta må ha orsakat att åtskilliga individer höjt på ögonbrynen i förvåning – mig har hennes kommentarer mestadels gett upphov till åtskilliga skrattattacker. Den underliggande anledningen till hennes önskan kring ett filter var dock seriös, nämligen att hjälpa henne själv att sortera ut vad som vore vettigt att uttala och vad som bör fastna i filtret.

Allt kaos och förvirring på världens finansmarknader har förmodligen inte bara orsakat turbulens i mitt huvud. Börsens berg- och dalbana återspeglar nästan ordagranna hetsköpsindikationer ena dagen och paniksäljsindikationer den andra; länders skyhöga skuldbördor belyses alla samtidigt i mediarampljuset, EUs framtid ”står på spel”, Wall Street håller andan medan Obama, likt Mona Sahlin, ”inte kan vänta”… Inom loppet av en föreläsning på Handelshögskolan har världens ekonomier både hunnit gå under och återuppstått. Som småsparare kan man ju få magsår för mindre?

Ledordet för alla placerare i denna vida värld är förmodligen att ha ”ett aktivt sparande”, dvs. att aldrig stoppa huvudet i sanden, oavsett hur det går med portföljen. Svårigheten som varit under höstens virvelrörelse är att det extrema nyhetsflöde som pumpas ut gör det nästan omöjligt att resonera kring, för att komma fram till ett välinformerat val när man köper och säljer värdepapper. Det kan dock låta naivt att påpeka att lösningen ligger i förenkling – men jag tror verkligen att man kan lätta betydligt på beslutssvårigheten genom att rationalisera till sin fördel – om man inte tappar fotfästet vill säga.

Man måste låta sig själv bli medveten om vad man själv påverkas av samt se till de aspekter man värdesätter i sitt handlande. Med detta kommer även att man sorterar den information man väljer att analysera i sitt ”filter” för att sedan låta resterande del flyta bort i nyhetsfloden.

Att våga låta information glida ur händerna är även en viktig del i beslutsfattandet; ingen kan ta vartenda möjligt utfall i beräkning innan ett beslut fattas – då skulle inga fastställanden kunna göras. Är man godtrogen nog kanske det spelar föga roll vad som sker i Bryssel då ”governmets don’t rule the world, Goldman Sachs rules the world [and] Goldman Sachs does not care about the rescue package”, som skojaren Alessio Rastani så fint uttryckte det under hösten.

Slutligen är jag övertygad om att man har mycket framgång att hämta, inte bara i sitt handlande utan även i övriga livet, om man kan lyckas hitta en balansgång mellan att ödmjukt ta till sig kritik och att kunna vifta bort sådant som enbart förpestar tillvaron. Det handlar om att bry sig, men att inte bry sig för mycket; att inte göra livet svart eller vitt helt enkelt. Ett ”finansfilter” kan därför vara en bit på vägen till att bli en mer välmående småsparare.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto