Home > Konsumenters förtroende lägre på grund av osäkerhet kring COVID-19

Konsumenters förtroende lägre på grund av osäkerhet kring COVID-19

En av de mest underskattade ekonomiska indikatorerna på finansiella marknader, detaljhandeln, kommer redovisas idag i USA. Det är inte en överraskning att konsensus ligger på en tvåsiffrig sänkning på -12% i jämförelse med föregående månads. På ett sätt återspeglar detta osäkerheten som finns både i dagens läge, men även inför framtiden. Konsumenter håller i sina pengar och vill inte spendera mer än nödvändigt i och med att vi befinner oss mitt i den största arbetslöshetskrisen i amerikansk historia.

Antalet konsumenter som spenderare mindre har tagit sig från 32% ända till 51%, vilket har fruktansvärda konsekvenser för ekonomisk tillväxt. Här är anledningen varför: konsumtion står för 70% av amerikansk GDP.

Konsumtion – nyckeln till ekonomisk tillväxt

Investerare fokuserar på centralbankernas åtgärder för att analysera hur framtiden ser ut för ränteläget. De använder sedan denna kunskap för att på ett smart sätt köpa och sälja valutor, aktier och andra finansiella produkter.

Investerare är medvetna om att centralbankerna använder den ekonomiska utvecklingen för att fatta beslut angående räntan. Den amerikanska centralbanken har mandat att skapa jobbtillfällen och stabilisera valutakurser. Jobbdata och inflationsdata är därför en viktig nyckel för den amerikanska centralbanken.

Utöver denna data är all form av konsumtionsdata av enorm vikt – inte bara för att det är en stor del av GDP, utan även för att konsumtion har en central roll när det kommer till ekonomisk tillväxt.

När inflationen stiger och hotar att bryta centralbankens mål blir reaktionen att höja räntan. Det indirekta budskapet är då att stoppa konsumenter från att spendera för mycket, för snabbt, och att erbjuda ett alternativ som de kan använda pengarna till – besparingar. På så sätt stannar pengaflödet upp, och eventuellt stannar även inflationen upp. Konsumentbeteende är med andra ord en viktig aspekt av monetära policybeslut.

Vad vi ser i USA idag är ett generaliserat fenomen. Coronavirus-pandemin förändrade allt för vanliga hushåll. Allt från pendling och resor till hus- och bilköp har blivit så illa tvungna att skjutas upp.

Konsumenter behöver tydlighet, och framförallt jobbstabilitet för att spendera pengar. Fram tills det att detta kommer tillbaka kommer konsumenter troligtvis fortsatt vara återhållsamma i sin konsumtion. Därför kan siffrorna ovan bli ännu värre innan de vänder om ett par veckor/månader.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.