Home > Konsumtionshets eller gradvis minskning av besparingarna?

Konsumtionshets eller gradvis minskning av besparingarna?

Denna vecka handlar om den amerikanska centralbankens möte. Inget annat är viktigt för traders och investerare. Det finns dock en ekonomisk händelse som har viss vikt, och den sker om ett par timmar, nämligen detaljhandelsrapporten i USA.

Innan vi diskuterar dess vikt och varför traders bör bry sig är det viktigt att komma ihåg att ekonomisk data under de kommande två veckorna släpps en timme tidigare i och med omställningen till sommartid. Marknadsdeltagare förväntar sig en minskning med -0,5% i februari, efter en ökningen i januari, men det finns en risk att siffrorna kommer skjuta över prognosen.

Besparingsgraden ökade dramatiskt under pandemin

Besparingsgraden i USA ligger fortfarande högt, trots att den har tagit ett par steg tillbaka från toppnoteringen i mars 2020. På ett sätt har besparingsgraden följt samma trend som aktiemarknaden. Efter en djupdykning i aktiepriserna under mars och april förra året har de stigit i takt med att människors optimism och förtroende för att pandemin kommer få ett slut stiger. När osäkerheten minskar sker samma sak för besparingsgraden.

Den ligger dock fortfarande högt, på cirka 200 miljarder dollar mot slutet av förra året. Framöver blir det myndigheternas jobb att övertyga folk att börja spendera. Om vi adderar det senaste stödpaketet har amerikanska konsumenter mer pengar att spendera, vilket kan leda till ett lyft i ekonomin snabbare än vad man från början trodde.

Dagens siffror blir därmed extra viktiga då de ger investerare en antydan om hur förtroendet för ett slut på pandemin ser ut. Kommer vi få se en konsumtionshets nu när allt fler delstater öppnar upp sina ekonomier och när restriktionerna lättas?

Som vi tidigare nämnde är risken att dagens detaljhandelsdata för februari kommer visa en positiv överraskning. Sökaktiviteten bland tjänster har stigit, vilket antyder att vi kommer få se en vändning snart. Detta bör kunna ses i dagens detaljhandelsrapport, då tjänstesektorn är en av de som drabbades hårdast av pandemin.

Marknaden kan dock stå relativt platt då den väntar på morgondagens Fed-möte. Konsumtionen är hur man än ser på det nyckeln i ekonomin, och ju snabbare den ökar desto bättre. Om konsumtionshets blir ett tema under 2021 är pengar inte ett problem, åtminstone om man dömer av den höga besparingsgraden.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.