Home > Köp högt och sälj lågt

Köp högt och sälj lågt

Nu när det råder dåliga tider finns det massor av aktier att köpa ”billigt” och många tar chansen och slår till.  Forumen för de nedgångsdrabbade aktierna fylls med  fler och fler hågade spekulanter ju mer kurserna går ner. Många snittar ner sig, det vill säga köper mer ju längre ner aktien sjunker. Man kastar bra pengar efter dåliga.

Ofta luras folk att köpa nedåtgående aktier för att de är billiga. Och billigare blir aktierna vartefter de går ner! Precis innan konkursen kan de bli  riktigt billiga! Likaså tenderar bra aktier att vara just dyra och är inte lågt värderade länge, om de var det i början.

Värdering är dock en subjektiv sak. Det är bara du som kan avgöra om någonting är billigt eller dyrt, och för att göra det måste du använda metoder som fungerar. Människor kan och kommer att ljuga, både i tal och i skrift, men aktiegrafen ljuger aldrig. Den berättar historien som den är just nu dag för dag. Kvartalsrapporten kan vara uppblåst för att insiders ska hinna dumpa sina innehav eller så kan hela årsredovisningen vara ihopljugen. Vem vet?

Det är som med så mycket annat här i världen. Att  till exempel köpa en oförskämt billig begagnad bil kan vara bra  på kort sikt. Bilen ser bra ut men det finns oftast en orsak till varför priset är så lågt. Växellådan kanske läcker, kamremmen behöver bytas och motorn är på upphällning. Det står 6000 mil på mätarställningen men bilen har egentligen gått 23000mil. Det skulle nog vara bättre att köpa en dyrare bil och vara säker på vad man får; genom att betala för sig slipper man oförutsedda händelser och kan ägna sin tid åt viktigare saker än att reparera bilen hela tiden. Detta kan också appliceras på den så kallade fria lunchen eller ”gratislunchen”. Det som ges bort gratis är farligt; ofta är det ett trick för att locka dig att göra någonting eller kommer med en förpliktelse du måste utföra.

Av de samtal om aktier jag har haft med bekanta kan man dra slutsatsen av att det motsatta också  verkar stämma. När det är tjurmarknad  (eng. bull market)  och alla aktier mellan himmel och jord stiger tar folk hem vinster på några fjuttiga procent åt gången och hoppar in och ut, köper och säljer, när de egentligen borde ligga stilla och inte göra någonting. Detta sade också Jesse Livermore, en av världens främsta spekulanter genom tiderna.

När det råder tjurmarknad skall man ligga lång och göra så lite som möjligt. Att handla runt sina positioner och inte vara positionerad emellanåt har ingen råd med, sade Livermore. Hur ofta har du inte sålt en aktie som gått bra för att ta hem en liten vinst för att sedan se den stiga till skyarna?

Om det är någonting som indikerar att en aktie är på väg upp så är det just att den är dyr, rekorddyr faktiskt. (Prismässigt men inte nödvändigtvis värderingsmässigt.)  En stigande aktie kommer spendera väldigt mycket tid på just sina högstanoteringar; det dyraste priset för aktien någonsin. Likaledes kommer en dålig aktie att spendera mycket tid kring sina lägstanoteringar.
Det gamla ordspråket ”köp billigt och sälj dyrt” borde därför snarare ändras till ”köp dyrt och sälj dyrare”.

Apple
Apple: Köp dyrt och sälj dyrare
Nokia
Nokia: Blir bara billigare
Buy and hold - Bear Markets
Buy and hold – Bear Markets

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.