Home > Morgonrapport: ”Köparna stod trofast kvar..”

Morgonrapport: ”Köparna stod trofast kvar..”

Fjärde veckan in på intervallet mellan 1380 och 1400 stärktes igår motståndskraften på nedsidan. Efter en uppgång trots de bleka utsikterna på morgonen befinner vi oss därmed i övre delen av det tunna intervallet. Vi gör en recap av gårdagen och fortsätter att noga bevaka för ett utbrott.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys för OMXS30-index

I gårdagens morgonrapport frågade vi oss ifall köparna skulle sättas under press efter den negativa öppningen som följde av osäkerhet efter valet. Svaret vi fick strax efter öppning var en kvick touch på, det nu väl omskrivna, stödet vid 1380. Därefter steg börsen, som högst till 1396 för att sedan stänga något lägre på 1393, upp 0,33 % för dagen. Det får tolkas som ett styrketecken att nedsidan står pall när Financial Times diskuterar ifall Sveriges politiska situation kanske rättfärdigar en riskpremie.

OMXS30 1h-graf 140916
OMXS30 1-timmesgraf sedan 18 aug

Svenska kronan gick från försvagad under natten till att stärkas under dagen mot både euron och dollarn. På Europabörserna var det överlag svagt röda siffror med undantag för tyska DAX som var upp något. H&M agerade draglok på OMXS30 med sin 19-procentiga försäljningökning under augusti och tog sig upp till All-Time-High notering. Ser vi till graferna kan vi notera att det är fjärde veckan som OMXS30 pendlar mellan ca 1380 och 1400. Vi håller primärt utkik för den köpsignal från en stängning till hög volym ovanför 1400, med nästa hinder på 1410. Skulle vi istället bryta ut nedåt kan utvecklingen ta ordentlig fart då det är ett tufft stöd som arbetats upp på 1380 och ett brott skulle därmed vara en stark signal.

I statistikväg börjar dagen för svensk del med bopriser från två olika aktörer kl. 8:00 samt kl. 9:00. Idag kl. 10:30 släpps KPI och PPI för Storbrittanien, som hittills inte har brottats med deflationsrisker i stil med andra delar av Europa. I Tyskland släpps ZEW-index som är en indikator på det ekonomiska sentimentet kl. 11:00. Från USA kommer under dagen främst PPI.

OMXS30 daglig 140916
OMXS30 daglig graf sedan sep -13

I USA visade det sig igår att industriproduktionen under augusti sjönk med 0,1 %, att jämföra med förväntningarna på en uppgång med 0,3 %. Under dagen har oron blossat upp något om att tillväxttakten i Kina och Europa ska sakta ner ytterligare efter att statistik på Kinas industriproduktion kom in sämre än väntat under helgen. Överlag var det dock mest avvaktande inför Fed-möte imorgon. S&P 500 stängde -0,1 %, många av teknikaktierna tyngde, Nasdaq var ner 1,1 % medan DJIA avslutade dagen +0,3 %.

Under natten rapporterades att direktinvesteringar i Kina minskade med hela 14 % i augusti jämfört med samma månad för ett år sedan, en ökning med 0,8 % var väntad. Hong Kong var -0,97 % medan Shanghais index var oförändrat. Japanska Nikkei 225 stod på -0,27 %.

Slutsats:Fjärde veckan in på intervallet mellan 1380 och 1400 stärktes igår motståndskraften på nedsidan. Efter en uppgång trots de bleka utsikterna på morgonen befinner vi oss därmed i övre delen av det tunna intervallet. Vi gör en recap av gårdagen och fortsätter att noga bevaka för ett utbrott.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen tog ett litet kliv uppåt på måndagen, trots den osäkerhet i regeringsfrågan som uppstått efter helgens val.

Främsta draglok på börsen var Hennes & Mauritz, som steg efter ännu en stark månadsförsäljning. Nokia, Electrolux, Atlas Copco och Boliden bidrog dock också till uppgången, som inte hade någon motsvarighet på övriga europeiska börser.

Vid stängningen var OMXS30-index 0,3 procent upp till nivån 1.393,2. Aktier för 10,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På kontinenten handlades börsindexen överlag under nollstrecket i spåren av svag makrostatistik från Kina. Industriproduktionen i landet steg 6,9 procent i augusti, den lägsta ökningen sedan finanskrisens dagar. Väntat var en ökning om 8,8 procent. Samtidigt ökade detaljhandelsförsäljningen mindre än analytikerna trott. Även USA:s industriproduktion var svagare än förutspått.

Stockholmsbörsens storbolagsindex lyftes dock av H&M, som under dagen nådde rekordkursen 310:90 kronor. Modejättens totala försäljning steg enligt färsk statistik med 19 procent i augusti, klart över den enligt SME Direkt väntade ökningen om 12,9 procent. Vid stängning var uppgången 2,4 procent och kursen 309:80 kronor.

Bland vinnarna för dagen märktes också Electrolux och Nokia. Vitvarubolaget avancerade för tionde av de senaste tolv handelsdagarna och adderade för dagen 2,2 procent.

Strax bakom låg Nokia. Telekombolaget fick hjälp av Oppenheimer, som höjt sin rekommendation ett steg till outperform.

Bland råvarubolagen stack Boliden ut med en uppgång på 1,1 procent. HSBC har höjt sin rekommendation för aktien till outperform från neutral och justerat upp riktkursen med 15 kronor till 135 kronor. Höjningen motiveras bland annat med en mer positiv syn på kopparmarknaden kommande år.

I gruvsektorn gick det sämre för guldgrävaren Semafo, som föll drygt 6 procent. Aktien har tagits bort ur Market Vectors Global Junior Gold Miners Index.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil steg 1,6 procent, sedan vd Keith Hill för Nyhetsbyrån Direkt uppgett att en resursuppdatering väntas denna vecka.

Svagast av storbolagen var MTG och Assa Abloy. Även Teliasonera backade sedan spanska Jazztel, utpekad som köpare av Telias dotterbolag Yoigo, sagts vara nära att bli uppköpt av Orange.

Utanför OMXS30 sjönk medicinteknikbolaget Elekta ytterligare inför måndagskvällens kapitalmarknadsdag i USA.

Fastighetsbolaget Tribona klättrade 3,1 procent. DNB mäklade motsvarande cirka 2 procent av kapital och röster i bolaget.

Börsveckan gav en köprekommendation för bilbesiktaren Opus, som också meddelade om ett nytt amerikanskt uppdrag. Opus steg 1,3 procent.

Bland småbolagen steg Ortivus 12 procent. En brittisk kund har godkänt Ortivus dokumentationssystem och betalat 2 miljoner pund i enlighet med ett tidigare känt avtal.

På samma lista fortsatte Opcon att stiga. Den senaste tiden har aktien gått stark, i takt med att flera insynspersoner ökat sina innehav. Aktien lyfte 19 procent.

Ännu vassare var dock Kancera, som rusade 41 procent. Bioteknikbolaget har uppgett att det ska ge ny information om sina produkter vid en kommande konferens.

Detta händer idag

STÄMMOR
– Arctic Paper (extra), Kungsleden (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Vostok Nafta: webbsänd kapitalmarknadspresentation kl 16.00

BÖRSSTATISTIK
– Asos: försäljningssiffror 4 kv
– Media: reviderad prognos från IRM

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Precio Systemutveckling: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/9)
– Ratos: anmälningstid för allmänheten och institutioner inför notering av Inwido på Stockholmsbörsen inleds (avslutas 24/9 för allmänhet, 25/9 för institutioner))
– Vindico Security: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/9)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Astra Zeneca: FDA-beslut om Movantik (Naloxegol) väntas senast 16/9

MAKROSTATISTIK
– Finland: BNP-indikator juli kl 8.00
– Mäklarstatistik : bostadspriser augusti kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser augusti kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik kl 9.30
– Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
– Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
– EMU: arbetskraftskostnader 2 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index september kl 11.00
– USA: ICSC veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen kl 13.45
– USA: PPI augusti kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen kl 14.55
– USA: investeringsflöde (TICS) juli kl 22.00

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– Nykredit: publicerar konjunkturprognos kl 8.00
– Business Sweden: Marknadsöversikt kl 10.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.