Home > Köpläge i guld enligt Peter Schiff

Köpläge i guld enligt Peter Schiff

Det skriver grundaren av Euro Pacific Capital och Euro Pacific Metals, Peter Schiff, i en marknadskommentar, efter att guldpriset rasat rejält de senaste dagarna.

Prisraset har, utöver negativa utlåtanden från analyshus och brutna tekniska stödnivåer, skett i spåren av Cyperns besked om att det ska sälja en del av sina guldreserver, vilket lett till oro för att detta skulle statuera ett exempel för andra krisländer.

Ett sådant scenario är dock inget att oroa sig för som guldinvesterare, enligt Peter Schiff.

”Om skuldsatta europeiska länder skulle tvingas sälja guld är det i själva verket positivt för guldpriset. Jag tror inte att Cypern eller något annat land som måste sälja sitt guld kommer att placera det på den öppna marknaden. Det kommer i sådana fall ske genom strategiska försäljningar från ett land till ett annat”, skriver Peter Schiff, som tror att rika asiatiska länder kommer att hittas bland köparna.

Om man tittar på flera av de problemutsatta europeiska länderna så utgör deras guldinnehav en stor andel av deras totala reserver i utländska valutor, konstaterar Peter Schiff.

Greklands guldreserver utgör 82 procent av landets valutareserv, säger Peter Schiff, som radar upp motsvarande andel för flera länder: Portugal 90 procent, Spanien 30 prodent, Italien 72 procent, Frankrike 71 procent, Cypern 58 procent och Slovakien 68 procent.

Han nämner att det å andra sidan finns flera länder med ”enorma” valutareserver som har en väldigt liten andel guld (Kina 2 procent, Japan 3, Saudiarabien 3, Brasilien 0,5 och Sydkorea 1 procent).

”Länder som Kina, som långsamt bygger upp sin guldreserv, skulle vid utförsäljningar från krisländer kunna få möjlighet att köpa större partier på en gång utan att det pressar upp priset”, resonerar Peter Schiff, som menar att detta även skulle vara ett dåligt scenario för dollarn.

”Att guldet flyttar från europeiska länder till asiatiska är inte bara positivt (bullish) för guld därför att det flyttar från svaga händer till starka. Det är också negativt (bearish) för dollarn, då pengar som tidigare låg i amerikanska statsobligationer hamnar i guld i stället”, skriver Peter Schiff.

Han citerade vidare andra marknadsbedömare som på CNBC kommenterade guldet som den ”ultimata bubblan” eftersom det, till skillnad mot aktier, inte ger någon utdelning. Peter Schiff menar dock att man inte ska jämföra guld med aktier utan mot andra valutor, och passade i samma veva på att kalla den amerikanska dollarn för ”det ultimata pyramidspelet”.

”Centralbankerna kommer att fortsätta trycka pengar, den amerikanska ekonomin återhämtar sig inte och Federal Reserve kommer inte lära sig av sina tidigare misstag. De förstår inte vilken skada detta pengatryckande gör för ekonomin.”

Peter Schiff sammanfattar situationen med att vi i framtiden kanske kommer att se detta som det sista bra köptillfället för guld, och att det är ett bra läge att bygga upp sina reserver.

”Guldsentimentet har aldrig varit så negativt som nu. Titta bara på värderingarna för guldbolagen. Marknaden implicerar en total kollaps för guldet”, skriver Peter Schiff.

Guldpriset var, efter att noterat det största tvådagarsfallet på 30 år under fredagen och måndagen, upp 29 dollar till 1.377 dollar per uns på tisdagsförmiddagen. Under hösten 2011 låg guldpriset ett tag över 1.900 dollar per uns.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto