Home > Koppar och Boliden, igen!

Koppar och Boliden, igen!

Trots en väldigt positiv börs har ädelmetallerna och gruvbolagen inte hängt med i uppgången. De flesta gruvbolag följer å andra sidan metallpriserna, så inget konstigt där. Det konstiga är att metallpriserna och gruvbolagen har hållit emot råvarucykeln så pass bra som de har gjort!

Så gott som alla basmetaller har hållit sig nära sina årslägstanoteringar under mycket lång tid, vilket brukar indikera fortsatta fall ifall de inte studsar upp väldigt snart. Lägg detta på en positiv börs som får allt mer svaghetstecken och det är upplagt för vidare fall i Boliden, som har presterat mycket svagt trots en bra börs. Detta är som sagt tidigare just sådana bolag man ska leta efter om man vill blanka när väl börsen vänder.

Det faktum att Boliden presterar svagare än kopparpriser tyder också på att investerar förväntar sig ett scenario där råvarucykeln går dit den borde och tar med sig Boliden i fallet, för annars hade vi sett en helt annan kurs och inte minst grafutseende.

Boliden är dessutom i ett mycket svårt läge sett till råvarupriser. Oljan stiger eller går sidledes medan basmetallerna faller på rekordutvinning världen över och dessutom råder det inflation vilket bara ger dyrare utvinningskostnader och sämre betalt för Bolidens koppar, zink och guld med mera. Ifall inflationen skulle mattas av kan man anta att råvarupriserna går ner ännu fortare, vilket skulle betyda ett ännu sämre läge för Boliden. Med andra ord så är det enda som fortfarande håller Bolidens aktiekurs uppe (och råvarupriserna också) en positiv börs.

På börsen har många bolag stigit rejält, ofta rakt upp utan någon rekyl alls, men rekylen kommer någon gång iallafall, frågan är bara hur lång tid det tar. Börsen kommer väl antagligen gå upp ännu mer ett tag framöver men vad som är intressant är att färre och färre bolag hänger med i uppgången utan den drivs just nu av ett fåtal bolag som fortfarande gör högstanoteringar, resten sackar efter eller har börjat bilda vad man kan anta vara toppformationer.

När dessa inte heller stiger kommer index falla, då ju index bara är en sammansättning aktier. När väl detta sker lär Boliden ha mycket svårt att hålla sig över 90-kronorsnivån, som har hållit sedan i oktober. Det är också området där mest aktier har omsatts sett under en 10-årsperiod, vilket betyder att många investerare sitter med inköpskurser runt just 90 kronor och ser det som en viktig nivå.

Boliden
Boliden
Commodity Index
Commodity Index
Kopparproduktion
Kopparproduktion

Artikeln är ett blogginlägg från extern skribent och ska inte blandas ihop med Tradingportalens analyser som är skrivna av redaktionen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto