Home > Koppar bryter den stigande trenden

Koppar bryter den stigande trenden

Kopparpriset föll kraftigt i början av augusti när den tilltagande oron kring världsekonomin tilltog. Under onsdagen är den högst omsatta terminen, med leverans i december ner $ 30 cents.

Skuldproblemen i Grekland har satt press på kopparpriset som var uppe vid rekordnivåer under året. Desutom har industriproduktionen i Kina har minskat två månader i rad. En avmatting i ekonomin innebär lägre efterfrågan på koppar och sjunkande priser, så länge utbudet är oförändrad.

Ser vi till veckodiagrammet nedan så kan vi konstatera att kopparpriset har stigit ca 250 procent sedan botten 2009 till toppen 2011. Kopparpriset är en utmärkt termometer på världsekonomins hälsotillstånd och bakgrunden till den ökade efterfrågan under de senaste åren är tillväxten i den reala ekonomin.

Tekniskt sett har kopparpriset fallit igenom den stigande stödlinjen (blå linje) och under 2011 har handeln skett med dragning nedåt. Den gråa linjen i diagrammet visar Dollarindex och den röda linjen visar S&P 500, där aktieindexet haft en hög korrelation och där kopparpriset varit en ledande indikator.

Likt världens aktieindex ser den tekniska bilden mörk ut för basmetallen. I det långsiktiga perspektivet ser priset ut att söka ner sig mot 2,80-nivån med stöd på vägen som utgörs av $3,75 samt den fallande stödlinjen.

Teknisk analys koppar (weekly)
Teknisk analys koppar (weekly)

På kort sikt (någon dag till några veckor) är trenden som kan definieras av det glidande medelvärdet på 20 dagar fallande, i dagsdiagrammet nedan. Priset har brutit ner från den stigande trendkanalen och funnit stöd vid Bollingerbandet. Punkteras nästa nivå vid $3,85 öppnar det upp för fortsatta nedgångar.

Förutom att priset fallit ur trendkanalen har även en säljsignal effektuerats i MACD indikatorn vilket stärker min tror om att vi kommer se ett lägre pris på kort sikt (några dagar till några veckor).

Slutsats: Säljsignal gavs i fredags när priset föll genom stödlinjen av trendkanalen och etablerade sig under tidigare botten. Kort position kan tas på dagens nivå med mål på att botten 3,85 skall testas.

Teknisk analys koppar (daily)
Teknisk analys koppar (daily)
Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.