Home > Korrelationer mellan finansiella marknader och hur de förändras

Korrelationer mellan finansiella marknader och hur de förändras

En av de svåraste delarna med att investera är att förstå korrelationer mellan finansiella tillgångar. När man misslyckas med det leder det till en portfölj som slutar med aningen för stor övervikt på en viss tillgång, eller en undvikt. Båda leder till att investeringen inte blir lyckad.

Problemet med korrelationer är att de förändras över tid, utan uppenbar anledning.

I många år rörde sig USDJPY-paret hand i hand med de amerikanska aktiemarknaderna. Den så kallade bärarhandeln ansvarade för den direkta korrelationen mellan de två tillgångarna, då investerare använda JPY för att låna medel för marginalhandel. Men inte längre!

Viktiga marknadskorrelationer just nu

En av de starkaste marknadskorrelationerna just nu hittar vi mellan AUD-paren (framförallt AUDUSD och AUDJPY) och den amerikanska aktiemarknaden (S&P500). Då aktiemarknaden kraschade i början av COVID-19-krisen i mars i år föll AUD-paren ned i avgrunden. Men, aktiemarknadens återhämtning ledde till att även AUD-paren återhämtade sig.

Nuförtiden rör sig aktiemarknaden nästan steg för steg tillsammans med AUD – högre S&P leder till högre AUDUSD. Vad som driver detta är med största sannolikhet indexet och inte FX-paret. AUD:s styrka påverkar direkt EURAUD-korset. Detta är känt som ett par som stiger i en risk-off-miljö och faller i en risk-on-miljö. EURAUD-paret sjunker när aktiemarknaden stiger och vice versa.

Med andra ord påverkar aktiemarknadens flöden den australiska dollarns flöden, vilket i sin tur påverkar eurons flöden. Detta leder till en intressant sak som faktiskt skedde igår. Vid en tidpunkt såg FX-korrelationerna väldigt märkliga ut då EUR steg medan S&P-indexet sjönk – i och med att det inte fanns några direkta EUR-relaterade nyheter.

Poängen här är att marknadskorrelationer enbart fungerar tills de inte gör det längre. Visst, en del korrelationer existerar längre än andra, vissa är starkare under olika delar av affärscykeln och så vidare.

Att basera hela sin strategi på marknadskorrelationer är inte en bra idé, och att ignorera dem fullständigt är inte heller att rekommendera. Det som fungerar är att diversifiera handelskontot tillräckligt mycket för att klara av nedgångar och använda korrelationer som hävstång mot oönskade marknadsrörelser. På så sätt skapas en win-win-situation.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto