Home > Korta positioner på USD – En trend under 2020

Korta positioner på USD – En trend under 2020

Korta positioner på USD har varit en trend på finansiella marknader ända sedan pandemin nådde västvärlden. Efter att Fed öppnade swappavtal för dollarn med stora centralbanker har USD sakta men säkert minskat i värde.

Stor del av försäljningen skedde under sommarmånaderna, då inte många är uppmärksamma på vad som sker. EURUSD, vilket är det mest likvida valutaparet, nådde 1,20 i juli. Bara tre månader tidigare låg det på 1,07.

Kommer trenden med kort USD fortsätta mot årsslutet?

Extremt korta positioner på USD

Inför det amerikanska presidentvalet fortsätter kort positioner på USD. Enligt en rapport från Bloomberg visar CFTC-terminer extremt kort positioner på USD. Faktum är att spekulatörer har genomfört korta försäljningar på dollarn i nästan tre år nu.

En del av detta har att göra med att Fed förändrade sitt mandat till genomsnittligt inflationsmål. Om inflationen ökar kan USD bli den första valutan som återspeglar en allmän nedgång för priserna.

Men, när positioneringen här så här extrem är det sannolikt att det istället går i motsatt riktning, även om det bara blir en temporär trend. Kan detta bli något vi får se under resten av året?

Bloombergs rapport visar endast icke-kommersiella terminer. Om vi tar samtliga terminer i åtanke såldes ytterligare 2,5 miljarder, vilket skapade den största korta positionen på dollar på över nio år.

Detta innebär att investerare använde dollarns nyfunna styrka till att bygga upp sin exponering. Exempelvis lättade EURUSD från 1,20 till 1,16, GBPUSD från 1,35 till 1,28 och AUDUSD från 0,74 till 0,70. Man kan även se positioneringen då alla tre par vände, vilket återspeglar att kortförsäljning på USD ägde rum.

Trading är dock inte riktigt så enkelt. Om USD inte når nya låga noteringar (ett tips är att titta på dollarindexet) är risken att USD kommer fortsätta stiga. Om så blir fallet kommer många investerare lära sig en dyrbar läxa om pengar och riskhantering.

Det finns ett wild card under de kommande månaderna, och det är det amerikanska presidentvalet. En förändring i Vita Huset kan leda till ett stort skifte i USD-exponering från långsiktiga investerare. Om så blir fallet kan det bli svårt för spekulatörer att fortsätta med korta USD-positioner, och om försäljningen inleds kan det innebära en acceleration i motsatt riktning.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto