Home > Kraften i en reservvaluta

Kraften i en reservvaluta

Världen förändras i snabb takt. För ett par år sedan introducerades konceptet digital valuta för första gången. De som steg på tåget snabbt tjänade en förmögenhet. Bitcoin steg exempelvis från bokstavligt talat noll till nästan 20 000 dollar mot slutet av 2017. Och andra kryptovalutor gjorde en liknande resa.

Idag förbereder sig många stora centralbanker på att introducera sina egna digitala valutor, i ett försök att hänga med i utvecklingarna på kryptomarknaden. Snart kan vi se en digital euro, en digital dollar, kanske till och med en digital yuan och yen.

När en stor centralbank väljer att göra detta finns det ingen återvändo. Även Bank for International Settlements (BIS), som anses vara alla centralbankers moder, har utfärdat en artikel om centralbankers potentiella digitala valutor.

Närmar vi oss ytterligare ett Bretton Woods-ögonblick?

Dollarns storhet står på spel

Konspirationsteoretiker har menat att dollarn ska försvinna i flera årtionden nu. Ändå är det dollarn som är här för att skapa en väg ut ur coronavirus-krisen.

Sanningen är att vår generation, och generationerna innan oss, inte har varit med om någon annan reservvaluta. Därför är det svårt att föreställa sig något annat än det vi har vant oss vid, eller att det ska finnas något som hotar dollarn.

En närmare titt på reservvalutornas historia visar att i princip varje århundrade har haft sin egen reservvaluta. Spanska real, florentinska florin och dukat i Venedig är ett par av de valutor som har haft denna status tidigare. Om vi tittar på modern tid tappade det brittiska pundet denna status och lämnade över kronan till dollarn.

Men denna gång är det inte lika lätt att ersätta dollarn. Ingen annan tidsperiod har sett en nation med lika stor finansiell makt.

USA bekämpar idag osynliga krig, och de vinner ofta dessa krig. Genom att bara tillåta eller inte tillåta tillgång till internationella finansiella institutioner för ett eller ett annat land sätter de press på dessa nationer.

En stor del av världens skuld är betecknad i USD. Och vem är det som har nyckeln till att trycka mer dollar, om inte Fed och finansdepartementet i USA?

Stora delar av utländska reserver som andra länder har är också betecknad i USD. Den andra valutan som används som reserv är euron, men inte alls i lika stor utsträckning. Fram tills det att detta förändras, att länder slutar använda sig av dollarn som reserv, lär inte dollarns status förändras.

Länge leve dollarn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto