Home > Krisen i euroområdet fick valutaparet EUR USD att vända till baisse

Krisen i euroområdet fick valutaparet EUR USD att vända till baisse

EUR deprecierade kontra USD för första gången på en vecka på fredagen, då frågor om hur europeiska centralbanken planerar att begränsa skuldkrisen i euroområdet vilket ledde till riskaversion på marknaden. Dessutom fick en sämre än väntad amerikansk orderingång av kapitalvaror råoljan att vända från sina senaste uppgångar tidigare under dagen. I dag kommer valutahandlare vilja uppmärksamma ett parti potentiellt viktiga nyhetshändelser, däribland ett tal från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke på fredagen. Investerare kommer att leta efter ledtrådar i talet om en eventuell ny omgång av kvantitativa lättnader för att stärka den amerikanska ekonomiska återhämtningen.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down up down up down down
Veckotrend down up up up down down
Motstånd 1.2593 1.5909 79.73 0.9706 1.0495 0.8009
1.2547 1.5861 79.29 0.9656 1.0447 0.7965
1.2519 1.5832 79.03 0.9628 1.0416 0.7938
Stöd 1.2471 1.5784 78.60 0.9575 1.0367 0.7896
1.2444 1.5755 78.83 0.9546 1.0336 0.7869
1.2398 1.5707 77.90 0.9494 1.0287 0.7825

Ekonominyheter

USD – Amerikansk statistik redo att generera volatilitet denna vecka

USD stängde förra veckan i en måttlig hausseartad ton. Frågor som ECB: s förmåga att återuppliva euroområdets ekonomier i kombination med sämre än väntad amerikansk statistik ledde till riskaversion på marknaden. Valutaparet USD/CHF var upp med 60 punkter i mitten av handelsdagen där paret nådde så högt som 101,61, innan en liten korrigering nedåt noterades. Valutaparet avslutade dagen på 0,9595. Efter att ha tappat mer än 25 punkter under tidig morgonhandel, lyckades valutaparet USD/JPY återta tidigare nedgångar under eftermiddagens handel och avslutade veckan på 78,67.

Denna vecka väntas ett parti av potentiellt betydande amerikanska nyheter inställda på att generera volatilitet på marknaden. Valutahandlare kommer att vilja notera resultaten av tisdagens CB konsumentförtroendeindex och onsdagens preliminära BNP-rapport och husförsäljningsindexet. Slutligen väntar investerare ivrigt på ett tal från Federal Reserves ordförande Bernanke på fredagen. Förra veckan antydde Federal Reserve att en ny omgång av penningpolitiska stimulansåtgärder kan ske så tidigt som nästa månad. Om Bernankes tal förstärker denna tanke, kan USD få känna av nedgångar som en följd.

EUR – Fortsatt oro för skuldkrisen tynger EUR

Efter att ha noterat ett nytt sju veckors högsta i torsdags kontra USD, lyckades EUR inte upprätthålla sitt tidigare kraftiga uppsving innan marknaderna stängda för helgen. Valutaparet EUR/USD föll med över 80 punkter under morgonhandeln och nådde så lågt som 1,2480. En uppåtgående rörelse senare under dagen resulterade i att paret avslutade dagen på 1,2513. EUR hade liknande uppgångar kontra JPY. Efter att ha tappat nästan 70 punkter för att handlas så lågt som 97,96, lyckades valutaparet EUR/JPY rekylera tillbaka för att avsluta dagens handel på 98,44.

Denna vecka kan flera indikatorer från euroområdet leda till volatilitet för EUR. I dag kan det tyska Ifo affärsklimatindexet leda till risktagande på marknaden om rapporten kommer in över det prognostiserade på 102,7. Valutahandlare kommer också att vilja notera resultaten av torsdagens italienska obligationsauktion. Höga upplåningskostnader i Italien är en av de viktigaste frågorna bland investerare angående skuldkrisen i euroområdet. En solid efterfrågan på italienska obligationer på torsdag, kan leda till stora uppgångar i EUR.

Guld – Priset på guld avslutade veckan nära ett fyra månaders högsta

Förhoppningar om att Federal Reserve kommer att inleda en ny runda av penningpolitiska stimulanser för att öka den amerikanska ekonomiska återhämtningen fick priset på guld sväva nära ett fyra månaders högsta som nåddes tidigare i veckan. Ädelmetallen apprecierade med mer än 7 dollar per uns för dagen och stängde veckan på 1 669,98 dollar per uns, strax under dess senaste höga på 1 674,93 dollar per uns.

Den här veckan, utöver amerikanska nyheter som sannolikt kommer att leda till volatilitet i priset på guld, kommer valutahandlare också vilja uppmärksamma dagens tyska Ifo affärsklimatindex och en italiensk obligationsauktion på torsdag. Varje tecken på att euroområdets ekonomiska återhämtning påskyndas, kan hjälpa priset på guld att utvidga sina senaste hausseartad trend.

Råolja – Råoljepriset vände nedåt från senaste höga

Efter att ha noterat dess högsta nivå sedan början av maj under mitten av förra veckan, fick sämre än väntade amerikanska nyheter priset på råolja att vända till baisse innan marknaderna stängde för helgen. Nedslående amerikanska siffror för den underliggande orderingången för kapitalvaror ledde till farhågor om att efterfrågan på den amerikanska marknaden kan bromsa in. Detta fick priset på råvaran att sjunka med mer än 1 dollar per fat under eftermiddagens handel på fredagen. Råoljepriset slutade veckan på 96,04 dollar per fat.

När det gäller den här veckan kommer valutahandlare vilja uppmärksamma ett parti av amerikanska nyheter som släpps under de kommande dagarna. Kanske viktigast av allt blir ett tal från Federal Reserves ordförande Bernanke på fredagen, redo att generera volatilitet på marknaden. Varje omnämnande av en ny runda av kvantitativa lättnader kommer sannolikt att leda till risktagande på marknaden, vilket kan leda till stora uppgångar i priset på råolja.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kanske se en prisförskjutning inom en snar framtid. Dessutom har MACD/Osma på samma diagram bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att priset kan vara på uppåtgående. Intagande av långa positioneringar kan vara ett klokt val.

GBP/USD

Medan Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet har passerat in i det överköpta territoriet, visar de flesta tekniska indikatorerna detta par i neutralt territorium. Att ta en vänta och se strategi för detta valutapar kan vara det klokaste valet, där en tydligare bild sannolikt kommer att presentera sig i en nära framtid.

USD/JPY

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet har börjat smalnat av som signalerar att ett tecken på att ett skifte i priset skulle kunna ske i en nära framtid. Dessutom verkar MACD/OsMA på samma diagram nära att bilda ett hausseartat kors. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på denna indikator. Om det hausseartade korset fullbordas, kan det vara ett bra tillfälle att öppna långa positioneringar.

USD/CHF

De flesta tekniska indikatorerna på det dagliga och det veckovisa diagrammet visar detta par i en intervallhandel, vilket gör det svårt att förutsäga den långsiktiga prisutvecklingen. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning, där en tydligare bild kan komma presentera sig senare i veckan.

Wild Card

USD/SEK

RSI på det dagliga på det dagliga diagrammet har sjunkit in i det översålda territoriet, vilket tyder på att uppåtgående rörelse skulle kunna inträffa i en nära framtid. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram bildat ett hausseartat kors. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar inför en brytning uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.