Home > Kronan handlas vid 2000 års nivåer

Kronan handlas vid 2000 års nivåer

”Det är en bit kvar innan kronan börjar bli ett påtagligt problem och trycker ned importpriser och får effekter på tillväxten via handelsbalansen”, säger Michael Grahn, analytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Kronan handlas vid lunch på onsdagen till 8:44 mot euron, runt de starkaste nivåerna sedan hösten 2000, när euron endast fanns som elektroniskt handlas valuta. Analytikerna konstaterar dock att det framför allt är just mot euron som kronan har stärkts och att TCW-index, som mäter kronans utveckling mot en korg av andra valutor, visar på en mer måttlig kronförstärkning.

TCW-index ligger på nivåer just över 119, vilket kan jämföras med prognoserna i Riksbankens penningpolitiska rapport i juli, då banken spådde ett TCW-index på i genomsnitt 123,40 under det tredje kvartalet och sedan en fortsatt kronförstärkning ned mot 118,10 i slutet av nästa år.

”Även om kronan är väldigt stark mot euron är TCW-index bara ett par procent under Riksbankens prognos och nivån är fortsatt högre än vad de ser i slutet av nästa år. Även om all kronstryka på marginalen ökar sannolikheten för en räntesänkning är avvikelsen vi ser än så länge liten i förhållande till volatiliteten i kronan och de prognosavvikelser man brukar se”, säger Olle Holmgren, analytiker vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Liknande resonemang för Handelsbanken i ett marknadsbrev på onsdagen. Banken konstaterar att kronan än så länge under det tredje kvartalet har varit i genomsnitt 2,2 procent starkare än Riksbankens senaste TCW-prognos och att Riksbankens räknar med en fortsatt kronförstärkning under 2013.

I februari hade Riksbanken ett alternativscenario med en starkare krona och utifrån det har Handelsbanken räknat på vad som skulle krävas för att Riksbankens skulle sänka reporäntan mer än vad som för tillfället prisas in av marknaden (vilket är en räntebotten på 0,90 procent).

Handelsbanken kommer då fram till att det skulle krävas att TCW-index sjunker till 115, vilket motsvarar att en euro skulle kosta 8:20 eller mindre. Banken drar därför slutsatsen att det är alltför tidigt att oroa sig alltför mycket för att Riksbankens agerande skulle bli motvind för kronan.

Michael Grahn vid Danske Bank tror att kronan uttryckt i TCW måste stärkas 5-10 procent jämfört med Riksbankens prognos, eller att kronan går till 8:00-8:25 mot euron, för att Riksbanksdirektionen ska börja bli mer allvarligt bekymrade över hur den starka kronan påverkar importpriser och svensk konkurrenskraft.

”I kvartalsrapporterna är det slående att verkstadsindustrin inte har sagt att kronan är för stark. Snarare har många rapporterat positiva valutaeffekter. Om kronan däremot skulle stärkas ytterligare och bolagen skulle börja säga att det inte är bra för verksamheten, då blir det mer påtagligt och då kan det börja påverka mer fundamentala beslut om produktion och att flytta verksamheten”, säger han.

Olle Holmgren vid SEB gör en liknande bedömning. Han tror att kronan måste stärkas 4-5 procent till för att valutan ska bli en viktigare faktor för Riksbanken.

”Vår huvudprognos är att vi inte får en sådan förstärkning, det är mer av ett riskscenario”, säger han.

Han lyfter också fram Riksbankens alternativscenario med en starkare krona från i februari, där TCW går ned under 110, vilket skulle få Riksbanken att sänka reporäntan till nära noll.

Olle Holmgren konstaterar att alternativscenarierna brukar vara en ganska dålig vägledning för hur Riksbanken agerar, och han tror inte att ett TCW-index på 110 skulle få Riksbanken att säga till noll, men menar ändå att scenariot visar på riktningen på penningpolitiken om kronan skulle fortsätta att stärkas.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.