Home > Kronan kan stärkas efter sommaren enligt Nordeas chefsvalutastrateg.

Kronan kan stärkas efter sommaren enligt Nordeas chefsvalutastrateg.

Kronan kan komma att stärkas efter sommaren efter att ha blivit nästan ”löjligt svag” efter den svagaste julimånaden för den svenska valutan sedan 2002.

Det skriver Nordeas chefsvalutastrateg Martin Enlund i ett kundbrev på tisdagen.

Kronan har försvagats under sommaren efter en utförsäljning av valutan i samband med Brexit, skriver Martin Enlund.

”När riskaptiten återvände fortsatte kronan att försvagas. Trots de positiva säsongseffekterna var juli den sämsta juli-månaden för kronan sedan juli 2002″, skriver han.

Hade kronan i stället handlats i linje med de europeiska aktierna hade kursen mot euron varit 9:30 i stället för runt nuvarande cirka 9:60, menar Martin Enlund.

Vid en jämförelse gentemot ränteläget handlas kronkursen över två standardavvikelser högre, vilket enligt Martin Enlund är för högt, och därmed för svagt, än vad som är motiverat.

Ett skäl bakom svagheten kan vara ett begränsat kommersiellt intresse att sälja euro mot kronor de senaste månaderna på farhågor om en nedgång i den globala investeringscykeln, till exempel till följd av Brexit.

Enligt Martin Enlund kan detta i så fall bana väg för större köp av kronor än vanligt när företagens finansavdelningar kommer tillbaka från semestern i augusti. En sådan utveckling skulle också kunna få stöd av ett oväntat starkt svenskt industri-PMI för juli.

EURSEK (veckodiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto