Home > Kronan tappar efter riksbanksbesked.

Kronan tappar efter riksbanksbesked.

Kronan försvagades och svenska räntor sjönk efter beskedet från Riksbanken på tisdagsförmiddagen där reporäntan och obligationsköpen, som väntat, lämnades oförändrade men den ”sänkningsbias” som tidigare funnits togs bort.

Räntebanan höjdes på kort sikt och indikerar nu en botten på -0,50 procent under det tredje kvartalet i år till och med andra kvartalet 2018. Den första höjningen väntas i mitten av 2018, i likhet med föregående bedömning.

Riksbanken var enig i besluten. Nio av tio bedömare i SME Direkts enkät hade väntat sig att räntebotten skulle ligga på -0,50 procent, upp från tidigare -0,53 procent.

”Att inflationen den senaste tiden har blivit lite högre än väntat och riskerna för bakslag i omvärlden bedöms ha minskat gör att det nu är något mindre sannolikt än tidigare att Riksbanken sänker räntan den närmaste tiden”, skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att KPIF-inflationen har stigit och har varierat mellan 1,5 och 2 procent det senaste halvåret. Men det har tagit tid att få upp inflationen och det har krävts mycket stöd av penningpolitiken.

”Att inflationen varit lägre än inflationsmålet under en lång tid innebär att det finns en risk för att inflationsförväntningarna är känsligare än vanligt för negativa överraskningar. Mot denna bakgrund är det nu särskilt viktigt att inflationen mer varaktigt ligger nära inflationsmålet. En förutsättning för att så ska ske är att konjunkturen fortsätter att vara stark och gradvis sätter större avtryck i prisutvecklingen”, skriver Riksbanken.

Riksbanken skriver också att direktionen, precis som tidigare, har beredskap att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet.

Prognosen för lönerna reviderades återigen ned och Riksbanken spår nu löneökningar på 2,7 procent i år (2,8 procent i april), 3,0 procent nästa år (3,1) och 3,2 procent 2018 (3,2).

Riksbanken skriver att de löneavtal som hittills tecknats har följt industriavtalets märke med en kostnadsram på 6,5 procent.

”De centrala avtalen är en indikation på att löneökningstakten kommer att bli dämpad de närmaste åren, i relation till den starka inhemska konjunkturen”, skriver Riksbanken.

BNP-prognosen revideras ned till +2,2 procent i år (+2,8 i april) men upp något för 2018 till +2,4 procent (+2,3). KPIF-prognosen är oförändrad på 1,8 procent i år men sänks något till 1,7 procent nästa år (1,8).

Andreas Skogelid på Handelsbanken skriver i en kommentar till räntebeskedet att det var i linje med förväntningarna.

Han noterar den nedreviderade löneprognosen och säger att det kan indikera ett lägre inhemskt inflationstryck.

Handelsbanken tror fortsatt på en första räntehöjning i april 2018 och att tillgångsköpprogrammet inte förlängs bortom 2017.

Swedbank skriver att beskedet var ”helt enligt vår prognosbild, kanske något åt den mjuka sidan”.

SEB noterade att Riksbanken, som väntat, följer Norges Bank och ECB och tar bort nedåtbiasen, men att de också är redo att göra mer om inflationen skulle överraska på nedsidan.

”Men vi tror att skiftet till en neutral hållning och något mer hökaktiga signaler från ECB stödjer vår syn att Riksbanken kommer att leverera en första höjning i april 2018, något tidigare än vad som indikerats av Riksbanken”, skriver SEB.

Kronan har tappat omkring 5 öre mot dollarn till 8:52 och 4 öre mot euron till 9:67.

Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 3 punkter till 0,62 procent.

Japanska yen stärktes under morgonen efter nyheten att Nordkorea har skjutit upp en interkontinental ballistisk robot.

USA:s president Donald Trump frågade sig tidigare på Twitter om ”den här killen” (Nordkoreas ledare Kim Jong-Un) inte har något bättre att göra med sitt liv.

”Det är svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att stå ut med det här särskilt länge till. Kanske kommer Kina att agera hårt mot Nordkorea och få slut på detta nonsens en gång för alla!”, twittrade Donald Trump.

Sydkoreas president Moon Jae-in fördömde tidigare den nordkoreanska uppskjutningen och uppgav att Sydkorea och USA analyserar om det rörde sig om en interkontinental ballistisk robot, alltså en robot som skulle kunna flyga exempelvis från Nordkorea till USA. Om det skulle vara en sådan robot kommer Sydkorea att förbereda åtgärder, hette det.

Senare på tisdagen uppmanade Kina till ”lugn och återhållsamhet” och Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement, sade att FN:s säkerhetsråd har klara regler för Nordkoreas robotprogram och att Kina anser att agerandet nu bryter mot dessa regler.

Utvecklingen för dollar/yen vände under morgonen efter att som lägst ha handlats strax under 112:80.

Euron har under morgonen tappat till 1:1350 mot dollarn, från 1:1370 vid svensk stängning på måndagen.

USA håller stängt på tisdagen för firande av Independence Day.

Kronan tappar efter riksbanksbesked.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto