Home > Krönika OMXS30: Det är mycket nu…

Krönika OMXS30: Det är mycket nu…

Strax innan jul förra året sjösatte ECB ett miljardstöd till de europeiska bankerna genom sin nya superrepa, eller LTRO, som likvidiserade den europeiska ekonomin.

De europeiska bankerna fick då låna i princip obegränsade mängder euro under tre år till 1% ränta. Dessutom kunde bankerna använda obligationer från de krisande europeiska staterna som säkerhet.

Det var dessa åtgärder i kombination med vad som den tekniska analysen visade som gjorde att vi i december satte vårt målområde för OMXS30:s uppgång till 1 100-1 140. OMXS30 låg då kring 960 och toppade sedan av på 1 127,5 den 16 mars.

Det var alltså föga förvånande att även europas börser fick en väldigt stimulans då en del av de 489 miljarderna euro sipprade vidare till aktieköp. Optimismen ökade vilket också resulterade i att de framåtblickande inköpschefsindexen började stiga.

Nu verkar emellertid de positiva effekterna av dessa LTRO stimulanser klinga av och den här typen av åtgärder börjar också bli mer och mer ifrågasatta.

Samtidigt har det svenska OMXS30 indexet börjat att se mer och mer skakigt ut. Vi har den senaste månaden rekommenderat att man säljer eller blankar indexet. Nu verkar också en hel del saker vara på gång som ger helt motsatta effekter än den positiva skjuts aktiemarknaderna tidigare fått av ECB:s LTRO.

Den internationella valutafonden IMF varnar för att de stora affärsbankerna inom EU måste krympa sina balansräkningar med upp till 2 000 miljarder euro senast till slutet av nästa år. IMF menar att kraven på att bankerna måste höja sin ”kärnprimärkapitalrelation” till minst 9% senast i juni i år kom vid en sällsynt illa vald tidpunkt.

Hårt trängda stater som Spanien och Italien har inte råd att låna pengar för att förse bankerna med nytt aktiekapital. Och affärsbankerna själva vill inte gärna emittera nya aktier i detta sura börsklimat. För många banker återstår då att krympa sina balansräkningar. Detta kommer att slå hårt mot de som vill låna pengar. Samtidigt kommer bankerna kommer vilja sälja av tillgångar för stora summor.

Dessa åtgärder kommer att verka kraftigt åtstrammande för de finansiella marknaderna och riskera att det kommer att bli brist på kapital. Priset på riskvilligt kapital kommer att gå upp.

Detta vore inte bra för världens aktiemarknader.

Sedan har vi det franska presidentvalet på söndag. Favoriten är där den sittande presidenten Sarkozy. Skulle däremot den socialistiske kandidaten Francois Hollande vinna får Frankrike en president som inte ställer upp på stabilitetspakten. Hur går det då med de stödåtgärder som behövs för att rädda de krisdrabbade europeiska länderna? Det riskerar då att bli lite av hela havet gungar i Europa.

Detta vore verkligen inte så bra för världens aktiemarknader.

Den 31 mars inträffade en explosion i det tyska företaget Evonik Electronics AG:s fabrik i Hanau-Wolfgang. Där framställs bland annat en konstharts som är en komponent till bilars bränsle- och bromssystem. Evonik svara för cirka hälften av bilindustrins försörjning av materialet och man räknar inte med att få igång produktionen de närmaste tre månaderna eller i värsta fall inte förrän i december. I och med just-in-time principen som bilfabrikerna använder så finns det väldigt begränsade lager av denna nyckelkomponent. Så nu riskerar stora delar av europas bilindustri att få leveransproblem. Fordonsindustrin är en mycket viktig ekonomisk motor i Europas ekonomi.

Skulle denna ekonomiska motor hacka så vore det inte heller så bra för världens börser.

Som lök på laxen skriver Financial Times att John Paulson, den amerikanske hedgefondsförvaltaren som gjorde miljardvinster på fastighetskollapsen i USA, tror att eurokrisen kommar att förvärras. Enligt tidningen ska han ha köpt mängder av CDS-kontrakt utställda på Tyskland…

Får han rätt så vore det inte heller särskilt bra för världens börser.

Som vi ser det har riskerna helt klart ökat på aktiemarknaderna. Trenderna för OMXS30 pekar dessutom nedåt och volatiliteten i aktiekurserna har ökat. Risken är att dessa tendenser kommer vara kvar i aktiemarknaden och snarast öka i sin omfattning de närmaste månaderna.

Vi siktar på att OMXS30 minst kommer att gå ner en gång till till stödområdet kring 990-1020. Tyvärr kan vi inte utesluta att OMXS30 riskerar att gå ner betydligt mer än så.

Stockholmsbörsen - OMXS30
Stockholmsbörsen - OMXS30

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.