Home > Krypto – är det säkert att investera i?

Krypto – är det säkert att investera i?

Sedan lanseringen av Bitcoin för 11 år sedan har utrymmet för krypto förändrats drastiskt. Flera tusen kryptovalutor har skapats sedan dess, men många av dem är just nu inte värda mycket.

Populariteten har växt exponentiellt. Till följd av det har investeringar i krypto lockat till sig olika slags investerare och spekulatörer av olika anledningar.

Vissa tror att det nuvarande finanssystemet kommer fallera och vill förbereda sig inför framtiden – så de investerar i kryptovalutor långsiktigt. Andra lockas av den ökade populariteten och höga volatiliteten och vill helt enkelt spekulera på de olika digitala valutorna.

Oavsett anledning är det en sak alla bör ha i åtanke – reglering.

Krypto befinner sig fortfarande i en gråzon i många delar av världen

När man överväger att köpa och sälja eller investera är en av de första sakerna man bör betänka hur kostnaderna för investering ser ut. För de flesta inleds och avslutas kostnaderna med själva transaktionskostnaden (det vill säga spridning, provision, uttag osv). Men det är inte alla som tar med den skatt man måste betala på realisationsvinster.

Beroende på var man befinner sig i världen är det olika hur mycket skatt man ska betala. I Storbritannien beskattas inte vinster från ”Spread betting” så till vida att det inte är investerarens enda jobb. Om det är det måste investeraren betala skatt på vinsterna.

I kryptovärlden är det mesta oreglerat. Även i länder med viss reglering (exempelvis i Kanada och Japan) är investerare ofta inte medvetna om det och tänker att de kan strunta i att skatta sina vinster. Detta är inte något som lär hända på andra ställen i den utvecklade världen, men det kan hänga på tillväxtmarknader.

Lönsamma investeringar handlar inte om att tjäna lite en månad och sen betala skatt på det. Istället handlar det om konstanta årliga intäkter som slutligen måste beskattas.

Det positiva med kryptovärlden är att tidiga investerare i vissa utvecklade länder har ett ramverk för att integrera sina vinster i sin skatteuträkning. Det negativa för resten av världen är att även om ramverket ännu inte finns kommer det till slut göra det, och skatterna kan då behöva betalas retroaktivt.

Med andra ord bör investerare och spekulatörer som tjänar stora mängder på regelbunden basis sätta undan en del för att betala skatt. Till slut kommer skatteverket vilja ha pengar, trots att denna del av marknaden just nu befinner sig i en gråzon.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto