Home > Kurslyft att vänta för SHB:s extrautdelning och SEB:s rapport

Kurslyft att vänta för SHB:s extrautdelning och SEB:s rapport

Handelsbanken och SEB bör handlas upp på sina respektive bokslutsrapporter men av olika anledningar. Medan SEB levererade en rakt igenom solid rapport med hög vinsttillväxt överraskade Handelsbanken framför allt med sin extrautdelning, vilken marknaden kommer att uppskatta.

Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

”Handelsbanken kommer in något svagt på räntenettot och kostnaderna var lite högre än väntat. Men fokus kommer ligga på extrautdelningen på 5 kronor, viket tar utdelningsandelen upp till 74 procent. Man kan notera att de behåller utdelningspolicyn, så det är en engångsutdelning”, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas.

SEB:s rapport anses i sin tur väldigt bra, ungefär 8 procent bättre än konsensus, med bättre intäkter och med kostnader i linje med förväntningarna, enligt SME Direkt.

”SEB är en klart bättre rapport än Handelsbanken. Det viktiga är att intäkterna växer med 7 procent på helåret samtidigt som kostnaderna är ned 6 procent. Det ger en vinsttillväxt som är väldigt kraftig. Det är det som är det specifika och attraktiva med SEB”, säger Andreas Håkansson, som konstaterar att SEB:s vinst före kreditförluster steg med hela 27 procent under 2013 jämfört med 2013.

”SEB:s utdelning, på 4 kronor per aktie, var också 15 procent bättre än vänta”, säger Andreas Håkansson.

En annan analytiker tycker att onsdagsmorgonens båda bankbokslut var helt okej: Handelsbanken i nivå med förväntningarna, medan SEB:s resultat stod ut som bättre, men där Handelsbankens överraskade mest på utdelningen.

”SEB:s underliggande vinsttillväxt var bra. De har ett väldigt bra momentum. Men det som är fokus i dag kommer att vara utdelningen. Det som är intressant är att Handelsbanken lämnar en extrautdelning. Det är ingen annan som vågat göra det och det var inte heller väntat i marknaden. Så överraskningsmomentet i Handelsbankens utdelning är högre än för SEB:s del”, säger den analytikern.

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto