Home > Lägre efterfrågan på olja spås

Lägre efterfrågan på olja spås

Det skriver det amerikanska energidepartementets statistikavdelning, EIA, i sin månatliga Short-Term Outlook som presenterades på tisdagen.

Brent
Brent

Samtidigt beräknar EIA att den globala efterfrågan 2013 kommer att uppgå till 89,94 miljoner fat per dag. Bedömningen i oktober pekade mot att efterfrågan skulle uppgå till 90,01 miljoner fat per dag. Det globala utbudet av olja väntas landa på 89,09 miljoner fat per dag 2012 (89,17 i oktoberprognosen). 2013 beräknas utbudet uppgå till 90,07 miljoner fat per dag (90,60).

Det amerikanska energidepartementet sänker vidare sin prognos för spotpriset på WTI-oljan till ett genomsnitt om 94:51 dollar per fat under helåret 2012 från tidigare 95:55. 2013 räknar EIA med att WTI kommer att kosta 88:29 dollar per fat, jämfört med 92:63 i oktoberprognosen.

WTI
WTI

På råoljemarknaden var WTI i första termin vid klockan 19.20 upp 2:32 dollar till 87:97 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent var upp 2:35 dollar till 110:08 dollar per fat.

Oljans uppgångar härleddes delvis till spekulationer om att stormen Sandy skapat ett större underskott av bensin.

”Det finns uppenbart ett underskott av bensin på kort sikt på östkusten eftersom raffinaderierna inte är igång än. Givetvis är valet i fokus även för oljeinvesterare”, sade Julius Walker på UBS Securities till Bloomberg News.

För oljemarknaderna är hållningen till utvecklingen i Mellanöstern och inhemsk borrningsaktivitet nyckelfrågorna inför presidentvalet, skriver Danske Markets i ett kundbrev.

Medan såväl Barack Obama som Mitt Romney har sagt att ett Iran med kärnvapen är oacceptabelt så har Mitt Romney framhållit att han kommer att införa ”förlamande” sanktioner mot landet (Barack Obama anser att sådana redan finns på plats) och det är sannolikt att Mitt Romneys hållning kan bli lite hårdare och mer konfrontativ än den nuvarande.

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto