Home > Lägre förväntansbild inför nästa veckas rapporter

Lägre förväntansbild inför nästa veckas rapporter

SKF:s rapport i kombination med prognossänkningar från en rad finländska bolag har troligen sänkt förväntansbilden inför nästa veckas rapporter från cykliska bolag.

Det säger Ulric Grönvall, förvaltare på Danske Invest, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Nästa vecka bjuder på ett digert delårsflöde – särskilt under den andra halvan – med rapporter från exempelvis Sandvik (på torsdagen) samt Volvo och Atlas Copco (båda på fredagen).

Först ut att rapportera av de svenska verkstadsbolagen var SKF som sedan rapporten publicerades vid lunchtid på tisdagen har tappat omkring 6 procent.

”SKF:s rapport och de finska verkstadsbolagens vinstvarningar har rimligen medfört att förväntansbilden på de cykliska bolagens rapporter nästa vecka kommit ner en hel del”, resonerar Ulric Grönvall.

Han påpekar att konjunkturen just har börjat förbättras för de mer konjunkturkänsliga bolagen, men att det fortfarande inte rör sig om någon bred uppgång.

”Dessa företags exponering mot olika segment, geografier och valutor kommer därför vara avgörande för hur rapporten kommer se ut”, fortsätter han.

Han anser dock att avvikelserna i det stora hela varit relativt små bland de bolag som redan lämnat delårsrapporter, såsom SKF, Teliasonera, Axfood och SCA. I vissa fall har det även varit på, i ett längre perspektiv, mindre betydelsefulla resultatrader såsom valuta och övriga poster som avvikelserna återfunnits.

”Därför är det svårt att dra några övergripande slutsatser för respektive sektor utifrån dessa rapporter”, säger Ulric Grönvall.

Vidare anser han att kursutvecklingen i de rapporterande bolagen i samtliga fall varit något i överkant.

”Men det är nog en effekt av att vi kortsiktigt haft en sektorrotation från cykliska aktier till defensiva, som förstärkt kursrörelserna”, säger Ulric Grönvall.

Rörande börsutvecklingen allmänt tycker han det verkar som att väldigt få sålt (aktie)risk under de senaste veckorna, trots USA-oron.

”Däremot har man inte heller klivit in och köpt aggressivt, så börsen har varit förhållandevis lugn. Därför får vi nog en fortsatt relativt odramatisk börs framöver, som främst kommer att drivas av rapporterna för det tredje kvartalet”, säger han.

Han menar samtidigt att godkända Kinasiffror i kombination med en tämligen säker förskjutning av nedtrappningen av Federal Reserves månatliga tillgångsköp nog ger ett fortsatt stöd för aktiemarknaden i närtid.

Fredagens statistikflora från Kina med BNP, industriproduktion och detaljhandel var i stort i linje med marknadens förväntningar. Enligt Kinas statistikkontor är också läget för landets ekonomi generellt sett stabilt och detsamma gäller sysselsättningssituationen.

Det amerikanska börsindexet S&P 500 stängde 0,7 procent högre och nådde en ny rekordnivå (1.733,2) på torsdagskvällen. Bloomberg News hänvisade uppgången till nytt all-time-high med att investerare under de senaste veckorna skjutit fram förväntningarna på när Fed startar nedtrappningen av månatliga tillgångsköp i och med budgetproblematiken i USA.

SKF
SKF
Volvo
Volvo
Atlas Copco
Atlas Copco
Sandvik
Sandvik

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto