Home > Lång väg mot återhämtning för de europeiska ekonomier som har påverkats av COVID-19

Lång väg mot återhämtning för de europeiska ekonomier som har påverkats av COVID-19

För nästan ett år sedan stängde COVID-19-viruset ned all ekonomisk aktivitet i hela världen. Europeiska länder var ett par av de första länderna att stänga ned sina ekonomier. När man tittar tillbaka på mars och april förra året kommer många ihåg att Italien och Spanien var helt nedstängda, medan den amerikanska ekonomin var relativt öppen.

Det visade sig att virusets spridning avstannade under sommarmånaderna, och att det spred sig snabbare när temperaturerna föll. Europeiska länder återhämtade sig till en början, men bara tack vare att det kom hjälp från regeringar och EU-kommissionen. Med andra ord överlevde de tack vare lån och bidrag.

Medan detta var viktigt har det gått tid sedan dess, och nu befinner vi oss i en situation av nästan ett helt år av pandemin. För många europeiska ekonomier kommer det ta flera år att återhämta sig till nivåerna vi såg innan pandemin, om vi antar att viruset försvinner snart.

Flera år av ekonomiska problem ligger framför oss

Om vi tar en titt på den spanska ekonomin är turismen dess ryggrad. De kända tapas-restaurangerna och caféerna vid varje gathörn är en turistattraktion i sig.

Under de första nio månaderna av 2020 sjönk intäkterna från turister i Spanien med hela 73 miljarder dollar jämfört med samma period under 2019. Så det nya året inleddes med fler nedstängningar kan vi förvänta oss något liknande, eller till och med värre under 2021.

Om vi exempelvis säger att Spanien under 2021 förlorar ytterligare 73 miljarder dollar i potentiella intäkter från turismsektorn. Då måste vi komma ihåg att detta bara är en sektor, och att detta bara handlar om pengar som spenderas av besökare. Om besökarna inte kommer blir lokalbefolkningen av med sina jobb, och i slutändan går företag i konkurs. En ond cirkel inleds då, och plötsligt talar vi inte bara om 150 miljarder dollar totalt, utan mycket mer.

Om vi rör oss vidare till Frankrike är Paris en av de mest besökta städerna i världen. Bara Eiffeltornet genererar enorma summor pengar varje år tack vare flera miljoner turister som besöker det. Man kan föreställa sig hur tomt denna plats har varit under pandemin.

Då distributionen av vaccin har inletts och de första redan har blivit vaccinerade börjar Europa se ett ljus i tunneln ungefär mot årets andra hälft. Om vi dömer av hur långsamt detta går kommer det antagligen ta mot slutet av året innan alla som vill bli vaccinerade har blivit det.

Men kommer turister komma tillbaka i samma antal som innan pandemin? Inte nödvändigtvis. Försiktighet kommer råda i flera år innan världen lär sig mer om viruset.

Att ha ett objektivt perspektiv är smart när man ska planera. Vi kanske har hittat en lösning på viruset, men vi är långt ifrån en lösning på förlorade jobb och att få ekonomin att återhämta sig.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.