Home > Blogg: Lär dig förstå och dra nytta av orderdjupet när du handlar!

Blogg: Lär dig förstå och dra nytta av orderdjupet när du handlar!

När det står i tidningen att till exempel Ericssonaktien står i 78 kronor betyder det egentligen aktier i Ericsson senast bytte ägare till priset 78 kronor. Någon köpte eller sålde till det priset. Om du också är intresserad av att köpa Ericssonaktien just vid detta tillfälle och slänger iväg en marknadsorder att köpa eller ringer din mäklare kanske det kommer stå att du fick 1000 Ericssonaktier för 78,15 istället för 78. Orsaken till detta är orderdjupet/spreaden.

Orderdjup
Orderdjup

Orderdjupet är en samlingslista för alla ackumulerade köp- och säljordrar i en viss aktie på en viss handelsplats. Normalt sett så kommer den största mängden köp- och säljordrar samlas just kring det pris aktien handlades vid senast, rensat efter alla ordar som gått till avslut där köpare och säljare har mötts. Det går inte att bara köpa hur stor volym som helst av en aktie till det pris som den handlades i senast; detta bestäms av hur ”tjockt” orderdjupet är, det vill säga hur mycket aktier det finns att tillgå kring ett visst pris eller ifall man hittar en säljare villig att sälja just den volym du vill utanför börsen, men detta är ovanligt för privatpersoner.

Orderdjupet är också risken du och alla andra tar för att köpa eller vilja sälja en aktie. Om en storbank till exempel vill sälja lite större volym i Ericsson direkt, låt oss säga 110000 aktier kommer de bli tvungna att enligt exempelorderdjupet här sälja ner Ericssonaktien till 77,80 om vi antar att det inte finns några dolda ordrar med. Är de istället lite smartare pytsar de ut dessa 110000 aktier över en tidsperiod (Beroende på hur desperata de är givetvis) och slipper därmed betala hela 5 nivåer i spreaden.

De skulle också kunna lägga dessa 110000 aktier som en säljorder till exempel mitt emellan spreaden på 78,05 eller kanske på 78,10. Såvidare de inte lägger en dold order skulle detta innebära att ordern ligger där fullt synlig och kanske skrämmer marknaden. Om andra aktörer märker att någon snabbt vill få så många aktier sålda lär de vilja hinna före och antagligen säljer ner aktien innan storbanken hinner få sina aktier sålda: De måste nu sälja till ett ännu lägre pris om de vill få bort sina aktier. Det är därför av största vikt att lära sig bra handelstaktiker om man vill få en stor order till avslut.

Om man vill sälja stor volym kan man först till exempel göra precis det motsatta: Lägga en stor synlig order på köpsidan av spreaden medan du lägger en annan dold order på andra sidan så att folk kanske luras att panikköpa av dig. Sådana taktiker är dock inte utan risk och chansen finns att man blir ägare till en stor mängd aktier som man egentligen inte vill ha. Vad för taktik man ska använda sig av beror dels på hur många aktier i förhållande till orderdjupet man vill få sålt och ifall det är en snabb eller långsam marknad.

I en långsam marknad där priser inte fluktuerar så värst mycket tenderar spreaden att vara tajt, det vill säga köp- och säljkursen är mycket nära varandra. I sådana fall kan man oftast sälja direkt på köpkursen om man vill sälja direkt.

I en snabb marknad är det oftast tvärtom: Avståndet mellan köp- och säljkurserna är stort då risken är högre och folk vill ha mer betalt för att ha med den aktien att göra. Är marknaden tillräckligt snabb händer det ibland att till och med market makers, eller de som svarar för likviditeten i en aktie drar sig undan vilket gör att spreaden blir väldigt stor. I sådana fall kan det löna sig att bestämma sig för ett pris man vill ha sålt på och lägga en eller flera dolda ordrar. Ett bra sätt att se efter till vilket pris man ungefär kan få sina aktier sålda till är genom att titta på avslutstickern i aktien som talar om hur många aktier som blivit omsatta och till vilket pris i den aktien.

För oss vanligt folk spelar det marginell roll hur orderdjupet i just Ericsson ser ut, men det finns gott om aktier på smålistorna som vem som helst kan pressa ner 10-25% med lätthet på grund av att orderdjupet är så tunt. Man kan också titta på orderdjupet som ett enkelt första steg i att bedöma likviditetsrisken i en aktie: Du vill aldrig ha så många aktier i ett bolag att du inte kan komma ut när du vill, så en bra tumregel brukar vara att du aldrig ska ha mer aktier än vad som finns på köpsidan av orderdjupet. Om man trots allt har fler aktier än så kanske man måste sälja under flera dagar och då kanske det redan är för sent.

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
10
Börja handla
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$1
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
9.3
Världens största kryptovaluta utbyte med över 2 miljarder dagliga användare
Innovativa handelsplattform som erbjuder enormt utbud av krypto mynt
Stöder över 60 betalningsmetoder inklusive PayPal
Börja handla
Beskrivning:
Binance har vuxit exponentiellt sedan det grundades 2017 och är nu en av, om inte den största kryptovaluta utbyten på marknaden.
Betalningsmetoder
Cryptocurrencies
Fullständig regellista:
3
Min. Insättning
$20
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
8.7
Marginal handel med full regelefterlevnad
kryptovaluta satsar
olika betalningsalternativ
Börja handla
Beskrivning:
Cex.io erbjuder Utbyte av fiat valuta för Bitcoin Ethereum, Tether, och 23 andra cryptocurrencies samt Bitcoin / Ethereum handel mot USD.
Betalningsmetoder
Credit Card, Cryptocurrencies, Debit Card, Elektronisk överföring, skrill
Fullständig regellista:

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto