Home > Låt dig inte luras! (Candlestick)

Låt dig inte luras! (Candlestick)

Här skall vi ta upp några nackdelar med candlesticks! Japanska candlesticks både ser vackra ut och ger mycket prisinformation, och att de härstammar från Japan ger dem en exotisk prägel. Ungefär detta är den bakgrundsinformation man får veta om candlesticks innan man blir intruducerad till alla dessa formationer med konstiga namn som dragonfly doji och marubozo om man plockar upp en bok eller läser en artikel om candlestick.

De formationer som beskrivs i diverse böcker är så vitt jag vet oförändrade sedan åtminstone 30 år, men marknaden har förändrats ordentligt sedan dess. Tyvärr så verkar de flesta nybörjare lita blint på dessa formationer, trots att man kan kalla det för en ”black box”. Man får ju aldrig veta vad det är för statistik bakom! (Om det ens finns någon.)

Egentligen så är ju alla dessa böcker med formationer som beskrivs med konstiga namn inte mer än ordböcker, som svensk-japanska lexikonet.  Trots detta ser man smarta och utbildade tandläkare och jurister svälja detta med hull och hår! Detta har lett till att allt en person behövt göra är att skriva en bok om candlestick, som är precis som alla andra, och sedan marknadsföra den! Briljant!

Gravestone Doji
Gravestone Doji

Ta till exempel toppformationen Gravestone doji som skall signalera en topp. Om man tittar på några slumpvis utvalda diagram på svenska aktier på Stockholmsbörsen och tittar lite närmare finner man massvis med Gravestone dojis, överallt! Visst förekommer de ofta på relativa toppar också, men att agera bara på Dojis är inte nådigt för kontot! Nästan lika många gånger som en Gravestone doji signalerar en topp har pris också fortsatt upp!

Sanningen är den att candlestick utan kontext är näst intill värdelöst. Jag har dock funnit Gravestone-dojis och Marubozos användbara, men kombinerat med andra indikatorer och tidigare prisrörelse till exempel! Sedan kommer statistisk säkerhet bara genom ett volatilitetsfilter, och ju mindre tidsperiod man tittar på ju större kommer ”bruset” att vara, och en Gravestone doji sker ju bara under en dag.

Dessutom måste man ta hänsyn till att intradags-handeln mycket väl kan utlösa en Gravestone doji under handelssessionen men ändå sluta uppåt vid stängning! Så se till att ta Dojis med en stor nypa salt framöver!

 

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto