Home > Lite svagare krona än prognos, men tro stärks igen enligt vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick.

Lite svagare krona än prognos, men tro stärks igen enligt vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick.

Kronan har försvagats lite mer än vad Riksbanken räknat med. Det kan röra sig om en tunnare handel denna sommar. Möjligen kan även BNP-statistik och inflationsförväntningar ha spelat in.

Det sade vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick vid ett tal i Stockholm på fredagen, med tillägget att hennes tro är att ”kronan så småningom stärks igen”.

Hon sade att Riksbanken oroat sig för en alltför stark krona och talat om möjligheten att intervenera vid behov men att en kronförsvagning skett efter Brexit-omröstningen.

Preliminär BNP för det andra kvartalet kom in några tiondelar under Rksbankens prognos. Eftersom det är en snabbstatistik ska man samtidigt ta ”det med en nypa salt”, sade Kerstin af Jochnick som medgav att bland annat export och världshandel varit något svagare än prognostiserat.

”Sammantaget om man tittar på indikatorer ser det ändå bra ut för svensk ekonomi och att det är ett bra tryck som håller i sig under hösten”, sade hon.

Kring inflationen lyfte hon fram att den stigit successivt sedan 2014 och att juliutfallet var lite över Riksbankens prognos.

”Det är en långsam utveckling men trenden är klart upp. Det är mycket drivet av en svag krona men nu bidrar även en starkare ekonomi”, sade hon och lyfte fram tjänsteprisutvecklingen samt restaurangpriser.

Under frågestunden framhöll hon vidare att det finns mycket som talar för att inflationsnivån ska nå upp till 2 procent i slutet av nästa år.

Att inflationsförväntningarna på fem års sikt kommit ned något är en punkt som Kerstin af Jochnick kommer att hålla observation på. Hon resonerade samtidigt i termer om att det kan vara ett ”hack i kurvan” till följd av folkomröstningsresultatet i Storbritannien.

Kring Brexit sade hon att tidigare bedömningar verkar hålla samt att osäkerheten kommer att bestå under en tid.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto