Home > Löner från privata sektorn föll för första gången sedan april 2020

Löner från privata sektorn föll för första gången sedan april 2020

Innan NFP-rapporten får marknadsdeltagare som vanligt reda på hur det går med löner i den privata sektorn. Medan det inte är ett mätvärde för den övergripande arbetsmarknaden i USA får man via löner i den privata sektorn en antydan om hur sysselsättningen trendar. 

Rapporten missade förväntningarna med god marginal. Prognosen visade att ekonomer förväntade sig att den privata sektorn skulle lägga till över 60 000 nya jobb. Verkligheten var dock en besvikelse då sektorn istället förlorade 123 000 jobb.

Kommer NFP-rapporten på fredag visa något liknande?

ADP i december missar förväntningarna

Stora delar av de förlorade jobben i december kommer från storföretag med 500 eller fler anställda. Dessa företag gjorde sig av med 147 000 jobb i december då pandemin förvärrades.

Företag i tjänstesektorn var tvungna att säga upp majoriteten av dessa anställda då över 100 000 jobb förlorades i tjänstesektorn. Detta är ett stort problem framöver då USA är en tjänstebaserad ekonomi, vilket innebär att tjänstesektorn bidrar med mer till BNP än exempelvis tillverkningssektorn eller byggsektorn.

Den svaga ADP-rapporten raderar den positiva sysselsättningsrapport som visades i ISM Manufacturing en dag tidigare. Då tjänstesektorn är viktigast för den övergripande ekonomin är sannolikheten stor att återhämtningen i tillverkningssektorn endast är temporär.

Det är inte överraskande att turismsektorn drabbas värst – nästan 60 000 jobb gick förlorade där. Pandemin fortsätter att ta ut sin rätt, både vad gäller antalet dödsfall och antalet förlorade jobb.

Som vanligt under pandemin reagerade marknaderna inte precis så som man förväntar sig. Innan COVID-19 kunde liknande nyheter leda till en hastig reaktion från aktiemarknaden. Denna gång höll sig marknaden fast, och steg till och med mot nya rekord efter att kontantmarknaden öppnade.

Återigen fokuserade marknaden på något annat, och fortsätter att avvika från den ekonomiska verkligheten. Denna gång var det möjligheten att demokraterna skulle ta hem senaten som fick aktierna att stiga. Varför? En av de första sakerna som marknaden förväntar sig från demokraterna är ett nytt stödpaket. Plötsligt kommer de där checkarna på 600 dollar troligtvis bli 2 000 dollar. Med den nya majoriteten har demokraterna makten att få igenom sin politik, och behöver inte längre förlita sig på republikaner.

Samtidigt går jobb förlorade. Om NFP bekräftar den svaga arbetsmarknaden kan aktiemarknaden förr eller senare få uppleva ett bittert uppvaknande.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.