Home > Lönerna i den privata sektorn i USA slår förväntningarna i januari

Lönerna i den privata sektorn i USA slår förväntningarna i januari

En av de viktigaste ekonomiska rapporterna under handelsveckan är ADP-siffrorna, det vill säga löner från den privata sektorn i USA. Detta är en viktig rapport som visar den privata sektorns förmåga att skapa jobb. Ofta används denna rapport som indikator på vad NFP-rapporten kommer visa ett par dagar senare.

ADP-rapporten når sällan de stora rubrikerna. Jämfört med NFP-rapporten är den sekundär i vikt, men den återspeglar hur det går för den privata sektorn. Amerikanska storföretag, samt små och medelstora företag, är själva ryggraden i världens största ekonomi, och förändringar här spiller snabbt över.

Gårdagens rapport visade att den amerikanska privata sektorn lade till 174 000 nya jobb, efter förväntningar på 70 000. Detta är en enorm skillnad, vilket antyder att NFP-rapporten en dag senare kommer visa en liknande återhämtning av de jobb som gick förlorade i december. December månads siffror reviderades även högre, från – 123 000 till – 78 000. Givetvis steg dollarn efter dessa nyheter.

Höjdpunkter från ADP-rapporten i januari 2021

Den amerikanska ekonomin lade till jobb i samtliga tre kategorier i den privata sektorn – små, medelstora och stora företag. Småföretag med upp till 50 anställda lade till 51 000 jobb. Medelstora företag, som har upp till 500 anställda, lade till ytterligare 84 000 jobb, och storföretagen, med 500 eller fler anställda, lade till resterande jobb.

De uppmuntrande nyheterna här kommer från småföretagen. Detta är en sektor som har lidit mest under COVID-19-pandemin. Vaccinationen har hjälp företag att gradvis komma tillbaka. Betänk exempelvis mindre kemtvättar, caféer och så vidare. Detta är företag som gradvis kan komma tillbaka då tiden går och fler blir vaccinerade.

Av denna anledning är det troligt att NFP-rapporten imorgon också överraskar positivt. Detta innebär inte att december månads siffror revideras högre, men om de gör det kommer det bidra till ännu mer uppmuntrande nyheter.

Bidens stödpaket är ännu inte officiellt, men bör komma under det första kvartalet. Detta kommer hjälpa ekonomin att återhämta sig ännu mer, och leda till fler nya jobb. Oavsett vilket är det viktigaste här vaccinationen, och hur snabbt den kan genomföras. Om viruset tar ett steg tillbaka kan marknaden börja köpa och sälja i förväntan på fler positiva nyheter. Därmed bör den amerikanska dollarn kunna hitta köpare vid varje eventuell dipp.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.