Home > Lovande signaler från den amerikanska arbetsmarknaden

Lovande signaler från den amerikanska arbetsmarknaden

Gårdagen var full av amerikansk ekonomisk data, men investerare väntade på en specifik datapunkt, nämligen antalet ansökningar om arbetslöshetsersättning och fortsatt arbetslöshetsersättning. Medan detta är uppgifter som inte är lika eftertraktade under normala tider visar det antalet människor som ansöker om arbetslöshetsersättning veckan innan.

Detta tillsammans med fortsatt arbetslöshetsersättning visar antalet människor som fortfarande får arbetslöshetsersättning (folk som inte har fått ett jobb ännu) och ger en bild av hur stor påverkan coronaviruset har haft på den amerikanska arbetsmarknaden.

Datan visade att ytterligare 2,1 miljoner amerikaner har ansökt om arbetslöshetsersättning, vilket innebär att det nu är över 40 miljoner amerikaner på tio veckor som har ansökt om detta. Detta är otroliga siffror som inte har någon jämförelse i modern tid. För att få en bättre bild av hur många människor detta är så överstiger de antalet människor som bor i Kalifornien.

Uppmuntrande tecken har visat sig

Från ett helt och hållet statistiskt perspektiv verkar det ha uppstått en nedåtgående trend bland de som ansöker om arbetslöshetsersättning, även om platån ligger på flera miljoner. Viktigare är att antalet fortsatta ansökningar för första gången sedan krisen började har fallit jämfört med föregående vecka.

Denna data visar att en del människor börjar gå tillbaka till sina jobb. Om detta är början av en hållbar trend visar det att folk även snart börjar komma ur arbetslöshet.

Därför, när man tolkar arbetslöshetsdata, är det viktigt att se på det från två perspektiv – folk som blir arbetslösa och folk som tar sig ur arbetslöshet. Så länge den första kategorin är större än den andra blir det svårt för ekonomin att vända. Men just nu överstiger den andra kategorin den första, vilket innebär att vi kan ha ekonomisk återhämtning framför oss.

Data för varaktiga konsumtionsvaror och personlig konsumtion kom även igår, och båda såg bättre ut än förväntat, även om de fortfarande visar på negativa värden. Sakta men säkert har fler och fler stater börjat öppna upp, och datan kommer därmed förbättras.

Samma kan sägas om andra ekonomier i världen. Kina är uppe på 85% av sin kapacitet, även om de inte just nu tar emot lika stora fabriksbeställningar från västerländska ekonomier. Hälsokrisen har skapat incitament för att vända sig mot inhemsk tillverkning och reducera beroendet av ett enda land för all tillverkning.

Investerare och ekonomer håller nu ett öga på att ekonomisk data ska släppas – när viktiga ekonomiska indikatorer börjar vända har återhämtningen redan inletts.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.