Home > Lucara Diamond bör kunna slå intäktsprognos

Lucara Diamond bör kunna slå intäktsprognos

Gruvbolaget Lucara Diamonds andra försäljning av stora och exceptionella rådiamanter gav ett väsentligt bättre resultat än bolagsledningen vågat hoppas, trots att diamantmarknaden skakats av den indiska rupiens snabba fall.

”Resultatet var klart bättre än vi räknat med. Det visar att marknaden fortfarande är villig att betala bra för högkvalitativa stenar, vilket är goda nyheter för oss”, säger Lucaras vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen sålde Lucara samtliga 16 utbjudna stenar för totalt 24,7 miljoner dollar, vilket innebär ett snittpris om 24.026 dollar per carat.

”Inför försäljningen hade vi gissat på 15 miljoner dollar, eller lite mer”, säger William Lamb.

Försäljningen föregicks av visningar i Gaborone i Botswana och i Antwerpen. Till den senare kom ett 70-tal intresserade spekulanter.

”Det är en mycket god besökssiffra, med tanke på att vi bara sålde 16 objekt. Några riktigt stora aktörer flög in från New York och Tel Aviv”, säger Lucarachefen.

Tre av rådiamanterna såldes för mer än 2,5 miljoner dollar styck, men stjärnan i samlingen var en sten på 135,4 carat som inbringade 6,37 miljoner dollar.

”Det är den mest värdefulla sten som Lucara sålt hittills”, säger William Lamb.

De oväntat höga intäkterna från årets två specialauktioner innebär att helårsprognosen för försäljningen, uttryckt i dollar, med stor sannolikhet kommer att slås. Tidigare i våras höjdes prognosen från 90 miljoner dollar till 118 miljoner. Inklusive den nu genomförda försäljningen har bolaget redan genererat intäkter om cirka 105 miljoner dollar.

”Rent matematiskt bör vi slå prognosen i slutet av det tredje kvartalet”, konstaterar William Lamb.

Det starka kassaflödet innebär också att Lucara kan betala av det förlagslån som finansierat bolagets uppbyggnad tidigare än ursprungligen planerat.

”Det finns en möjlighet till att vi blir skuldfria till årsskiftet”, fortsätter Lucarachefen, utan att gå in på detaljer.

Nästa ordinarie auktion sker den 23 september, då cirka 80.000 carat ska säljas. Den lite skakiga diamantmarknaden, som påverkas av den indiska rupiens ras och den indiska centralbankens försök att stabilisera situationen, manar till en viss försiktighet i bedömningarna. Indien är ett globalt centrum för diamantslipning och indiska inköpares planer påverkar prisbilden på rådiamanter.

”I septemberauktionen har vi bland annat ett 30-tal lite större stenar i kollektionen. Inte lika stora som vid den just avslutade visningen, men av lika hög kvalitet. Vi räknar med ett riktigt skapligt resultat från den försäljningen också”, säger William Lamb.

Därefter följer ytterligare två ordinarie försäljningar, en i slutet av oktober och en i mitten av december. För dem båda tillsammans räknar Lucara med att sälja åtminstone 115.000 carat, vilket innebär att helårsprognosen om en försäljning på 420.000 carat nås.

”Produktionen vid gruvan löper helt enligt plan”, säger vd:n.

Någon tredje specialauktion för året blir det dock inte.

”Nej, vi har några stenar som skulle kunna kvalificera sig för en specialauktion, men vi väljer att inkludera dem i septemberförsäljningen i stället”, säger William Lamb.

Ur ett tekniskt perspektiv har aktiekursen samlat kraft de senaste veckorna i en tydlig upptrend.

Lucara Diamond
Lucara Diamond

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto