Home > Lucara Diamond på högsta noteringen sedan 2012 inför specialförsäljning

Lucara Diamond på högsta noteringen sedan 2012 inför specialförsäljning

Lucara Diamond noteras på den högsta nivån sedan maj 2012 och den specialförsäljning av stora och ovanliga rådiamanter som gruvbolaget Lucara Diamond ska hålla i slutet av november har redan mött stort intresse bland de potentiella köparna.Välj ett eller flera utskick

Använder du en gammal version av Internet Explorer, klicka här för att börja prenumerera

Är du redan prenumerant på Tradingportalens tidigare nyhetsbrev kommer du få ett felmeddelande som säger att du redan är prenumerant på listan. Följ instruktionerna och ändra dina profilinställningar. Vid problem skicka ett mail till eh [at] financialmedia.se.

Fokus är på den jättesten om 257 carat som bolaget utvann i september, men en rad andra intressanta objekt ska också säljas.

Det säger Philip Hoymans vid mäklarfirman Bonas i Antwerpen, som sköter auktionsprocessen.

”Det är en mycket fin samling. Ryktet om försäljningen har redan nått marknaden och vi har fått en rad samtal från olika intressenter”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Marknaden för rådiamanter har varit svajig sedan i början på sommaren, med vikande efterfrågan på slipade diamanter och stora problem för de indiska sliperierna i spåren av den försvagade indiska rupien. Det hindrar dock inte att Philip Hoymans är optimistisk inför den kommande specialauktionen.

”Marknaden är inte särskilt stark för närvarande, men det här är något alldeles extra. Efterfrågan på ovanliga stenar är fortsatt stark”, säger han.

Totalt säljs 14 rådiamanter, varav fem är större än 100 carat. Stenarna visas i diamanthuvudstaden Antwerpen 15-25 november. Själva försäljningen sker den sista dagen i visningsperioden.

Lucara höll också en ordinarie auktion på måndagen 28 oktober. Resultatet av denna återspeglar den svagare diamantmarknaden, men var med det i åtanke väl inom förväntningsbilden, enligt Philip Hoymans.

”Prisnivån var lite lägre, helt klart, vilket var väntat. Jag har svårt att se någon prisuppgång för de ordinarie kvaliteterna i närtid”, säger han.

Lucara Diamond mötte dock stort intresse från marknaden även för denna auktion.

”Vi hade 145 potentiella besökare på visningen. Det har aldrig hänt förut. Lucara röner allt större förtroende i marknaden”, säger mäklaren.

Lucara redovisar numera resultatet av de ordinarie försäljningarna endast i samband med kvartalsrapporteringen.

Studerar vi aktiekursen kan vi konstatera att aktien befinner sig i en stigande trend i det medellånga perspektivet och tangerar nu toppnivåer från 2012. Uppgången under 2013 summeras till hela 104 procent.

Under toppformationen under 2011 ser vi ett flertal långa svansar på uppsidan av kursstaplarna som indikerade att den aggregerade psykologin var till säljarnas favör.

Rekyler ner mot det glidande medelvärdet på 50 dagar (vit linje) har sedan våren varit ett bra tillfälle att komma in i den stigande trenden.

Lucara Diamond
Lucara Diamond

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto