Home > Lucara Diamond ser stark efterfrågan på stora diamanter

Lucara Diamond ser stark efterfrågan på stora diamanter

Gruvbolaget Lucara Diamond kommer när året är slut att ha sålt över 420.000 carat rådiamanter för över 170 miljoner dollar. Därmed nås bolagets volymmål, samtidigt som den senaste officiella intäktsprognosen om 118 miljoner dollar överträffas med råge.

Det står klart sedan bolagets tredje auktion av stora och ovanliga diamanter på måndagskvällen genererat 22,9 miljoner dollar i intäkter. Detta trots att huvudnumret, en sten på nästan 257 carat, inte riktigt levde upp till de högst ställda förväntningarna.

”Vi är mycket, mycket nöjda med resultatet”, säger vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt om totalintäkterna.

Innan försäljningen indikerade William Lamb att intäkter på 18-20 miljoner dollar vore ett rimligt resultat, givet den för närvarande något skakiga
diamantmarknaden.

”Den här auktionen visar att efterfrågan på stora, högkvalitativa stenar fortfarande är väldigt god”, säger han.

Den största stenen, på 257 carat, såldes för 4,4 miljoner dollar. Den mest värdefulla diamant bolaget sålt hittills var på 135 carat och gick för knappt 6,4 miljoner dollar tidigare i år.

”Somliga hade kanske väntat sig att den på 257 carat skulle ha gått för ett högre pris, men det var en mycket komplex sten med flera inneslutningar som gjorde den svår att slipa”, fortsätter Lucarachefen.

Totalt betalades mer än 1 miljon dollar styck för nio av de 14 diamanter som bjöds ut. Den näst mest värdefulla, på 138 carat, gick under klubban för 4,28 miljoner dollar.

”Det mest överraskande är kanske att så många stenar såldes för över 1 miljon, till och med en på bara 28 carat. Det visar på en jämnhet i produktionen vid Karowegruvan”, säger William Lamb vidare.

Utöver vad som såldes den här gången har Lucara utvunnit två nya stora stenar, på 167 respektive 122 carat.

”Vi hittade dem alldeles nyligen och kommer att sälja dem vid för första specialauktion nästa år, sannolikt under det första halvåret”, säger William Lamb.

Årets sista försäljning äger rum den 13 december, då omkring 50.000 carat ur den ordinarie produktionen säljs.

Inför 2014 spår flera analytiker att diamantmarknaden ska vända upp, mot bakgrund av ett begränsat utbud och en väntad stigande efterfrågan. Kanadensiska BMO räknar i en färsk analys med årliga prisuppgångar på 5-7 procent från och med nästa år.

”Det låter lite högt, tycker jag. Det råder fortfarande likviditetsbrist i köpledet och sliperierna har svårt att finansiera sina köp av rådiamanter med banklån. Vi kommer nog att använda oss av knappt 3 procent i våra modeller”, säger Lucaras vd.

Lucara
Lucara

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto