Home > Lucara Diamond väntas ha en stabil prisbild

Lucara Diamond väntas ha en stabil prisbild

När gruvbolaget Lucara Diamonds håller sin andra ordinarie försäljning av rådiamanter för kvartalet är det mot bakgrund av en lätt vikande marknad för oslipade stenar. Hos mäklarfirman Bonas i Antwerpen, som sköter försäljningen för Lucaras räkning, är oron dock begränsad.

”Sannolikt kommer priserna inte att bli högre än vid den senaste ordinarie försäljningen. Jag skulle gissa på en stabil prisbild”, säger Philip Hoymans, som ansvarar för försäljningen hos Bonas.

Lucara säljer i ett anbudsförfarande den här gången drygt 50.000 carat rådiamanter ur den normala gruvproduktionen, utan några av de sällsynta blå eller extremt stora stenar som förekommit tidigare.

”I utbudet ingår 18 stenar i storlekar mellan 10 och 57 carat, men de är inte av de allra högsta kvaliteterna”, säger Philip Hoymans.

Någon brist på potentiella köpare är det dock inte. Tidiga indikationer pekar på att mellan 100 och 120 intressenter, en mer än godkänd siffra, kommer att studera de utbjudna posterna på Bonas kontor.

Intresset för Lucara Diamonds rådiamanter har stadigt ökat sedan bolaget genomförde sin första försäljning för ett år sedan. Den specialauktion som hölls i maj, då ett litet antal ovanligt stora och högkvalitativa stenar såldes för närmare 25 miljoner dollar, har ytterligare förbättrat Lucaras rykte, menar Philip Hoymans.

”Specialförsäljningen satte verkligen Lucaras namn på kartan. Hela marknaden talade om den. Att ha ett starkt varumärke är bra när marknaden är lite svagare”, konstaterar han vidare.

Priserna på rådiamanter har stigit långsamt men stadigt under större delen av 2013, efter ett svagt fjolår. Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat väntar sig dock flera experter att ökningen avstannar, eller rentav förbyts i en mindre nedgång. Det är just det som händer nu, enligt Philip Hoymans.

”Marknaden för slipade stenar är inte jättestark. Det innebär att utrymmet för högre priser på rådiamanter blir väldigt litet eller obefintligt. Dessutom är det säsongsmässigt en svagare period med semester i Indien. Därtill har den indiska rupien försvagats samtidigt som bankerna blivit snålare i sin kreditgivning”, säger han.

Bonas egen nyligen avslutade försäljning av stora stenar bekräftar bilden av en mer svårflirtad marknad.

”Den gick skapligt, men inte fantastiskt bra”, noterar Philip Hoymans, som understryker att de stenar som då såldes kom från flera olika gruvor och inte
kan jämföras med Lucaras ”märkesvaror”.

Lucaras stenar har redan visats i Gaborone i Botswana och visas nu i Antwerpen. Själva försäljningen sker genom slutna bud och avslutas den 24 juni. Bolaget redovisar numera resultatet av sina ordinarie försäljningar kvartalsvis.

Aktiekursen rusade på måndagen efter att Holdings and Investments, ett investmentbolag kontrollerat av familjen Lundin, har köpt 4 miljoner aktier i gruvbolaget Lucara Diamond. Köpet gjordes den 12 juni till priset 0:83 kanadadollar, cirka 5:26 kronor. Det framgår av den kanadensiska insynslistan Canadian Insider.

Lucara
Lucara Diamond

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto