Home > Lucara Diamonds värdering har hunnit ikapp

Lucara Diamonds värdering har hunnit ikapp

Kanadensiska BMO Capital Markets höjer sin riktkurs för gruvbolaget Lucara Diamond till 1:70 kanadadollar, cirka 10:75 kronor, från tidigare 1:60 dollar. Samtidigt sänks dock rekommendationen till ”market perform” från tidigare ”outperform”.

Nedgraderingen beror inte på någon misstro mot Lucara som sådant, utan på att värderingen har hunnit ikapp och, i vissa fall, förbi andra bolag i sektorn.

Mycket talar alltså för Lucara. Diamantgruvan Karowe i Botswana har börjat visa sig vara en ”konsekvent producent av stora och ovanliga diamanter som har haft en väsentlig betydelse för intäkterna”, konstaterar analytikern.

Mot bakgrund av det prognostiserade kassaflödet bör Lucara ha möjlighet att betala en utdelning mot slutet av 2014, då bolaget bör ha byggt upp en tillräcklig kassareserv för att kunna skydda sig mot en oväntad negativ marknadsutveckling, menar BMO.

”Alternativt är Lucara väl positionerat för att delta i en konsolidering av högkvalitativa diamantprojekt i södra Afrika”, resonerar analytikern vidare.

En avgörande faktor för 2014 blir den resursuppdatering som bolaget räknar med att kunna offentliggöra under det första kvartalet.

”Den kan visa sig bli en positiv katalysator för aktien”, skriver BMO.

Tills vidare är det dock alltså en ”market perform”-rekommendation som gäller.

”Aktien förefaller vara fullt värderad jämfört med andra bolag i sektorn”, bedömer BMO, som ger sin starkaste rekommendation till Dominion Diamond och Petra Diamonds.

Lucara handlades strax före klockan 17 på måndagen till 9:55 kronor, en nedgång med 4,5 procent sedan fredagens stängning. Ett kursrekord om 11:00 kronor sattes i mitten av förra veckan. Under 2013 hittills är aktien upp cirka 140 procent.

Lucara Diamond
Lucara Diamond

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto