Home > Lundin Mining får blandade betyg av analytiker

Lundin Mining får blandade betyg av analytiker

När analytikerna hunnit granska gruvbolaget Lundin Minings rapport för det andra kvartalet förefaller de flesta ha fått sin bild av bolaget bekräftad.

De som varit positiva fokuserar på vinstutvecklingen lite längre fram i tiden och menar att kvartalsresultatet var i stort sett i nivå med förväntningarna, medan de som var mer försiktiga i sina bedömningar hittar anledningar till ytterligare avvaktan.

Det visar en genomgång av ett antal analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt gjort.

Kanadensiska Rayomond James höjer sin riktkurs för Lundin Mining till 4:75 kanadadollar, cirka 30:20 kronor, från 4:50 dollar.

Bankens analytiker är inte visserligen inte helt övertygande om kalkylerna bakom förvärvet av Eagle Mine och ifrågasätter också de tilläggsinvesteringar som planeras för den spanska gruvan Aguablanca, men upprepar likväl betyget ”market perform”.

”Vi anser fortfarande att Eagles kalkyl inte är särskilt robust, givet vår prognos för nickelpriset. Vi menar också att investeringen i Aguablanca är riskfylld”, skriver de.

Kollegorna på Goldman Sachs upprepar sin riktkurs 4:70 kanadadollar, omkring 29:90 kronor, samt rekommendationen köp.

”Vår fundamentala syn på Lundin Mining ändras inte efter resultatet för det andra kvartalet. Bolaget levererar tillväxt med låg risk från existerande gruvor och erhåller väsentliga intäkter från Tenke-investeringen”, noterar investmentbanken.

Kanadensiska RBC Capital Markets höjer sin riktkurs för gruvbolaget till 5:75 kanadadollar, cirka 36:60 kronor, 5:50 dollar.

”Resultatet för det andra kvartalet var i linje med förväntningarna och verksamheten fungerar överlag väl”, skriver RBC.

Även Credit Suisse menar att resultatet var i stort sett i nivå med förväntningarna, justerat för valutaförändringar. Riktkursen anges till 5:75 kanadadollar, 36:60 kronor, och rekommendationen är outperform.

Till optimisternas skara räknas också Nordea, som har en riktkurs på 34:00 kronor för gruvbolaget och upprepar sin rekommendation starkt köp.

”Tack vare organisk tillväxt i Neves-Corvo och starten av Eagle förutser vi en extraordinär vinsttillväxt under kommande år. Vi är övertygade om att den tålmodige investeraren kommer att bli belönad”, skriver Nordeas gruvanalytiker, som tonar ned betydelsen av det svagare än väntade kvartalsresultatet.

Mer försiktiga är SEB Equities analytiker. De tar fasta på Lundin Minings ökade kostnader, som inte kommer att kompenseras av nya intäkter förrän nästa år. Banken sänker därför sina estimat för vinst per aktie med 29 procent för 2013, men behåller dem oförändrade 2014 och sänker med 9 procent för 2015.

SEB räknar med en stram investeringsbudget för Lundins del framöver, så länge metallpriserna inte stiger.

”Vi skulle inte bli förvånade om andelen i Tenke såldes i något skede. Det är en utmärkt tillgång, men det är något ovanligt för ett medelstort gruvbolag att hålla en andel på 24 procent i ett sådant projekt. (En försäljning) skulle kunna finansiera en rejäl utdelning lika väl som nya helägda projekt”, skriver SEB, som har en behåll-rekommendation med en riktkurs på 25:30 kronor för Lundin Mining.

Mest pessimistisk av de kommentarer Direkt tagit del av är Danske Bank. Rekommendationen sälj upprepas och riktkursen sänks med 10 cent till 3:90 kanadadollar, cirka 24:80 kronor.

”Lundin Minings andra kvartal var inte bara sämre än väntat, bolagets tillväxtstory har också fått något av en smäll med lägre investerings- och prospekteringsbudget”, skriver Danske.

Lundin Mining rapporterade sent på tisdagen ett operativt rörelseresultat om 49 miljoner dollar för det andra kvartalet (80). Analytikerna hade räknat med ett resultat på 60 miljoner dollar, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Bolaget aviserade också en sänkning av capex för helåret från 285 miljoner dollar till 230 miljoner. Bland annat sköts planerade investeringar vid Zinkgruvan i Sverige upp på obestämd tid.

Lundin Mining handlades vid 13.30-tiden på torsdagen till 26:64 kronor, en uppgång med 2,5 procent för dagen. Därmed hade större delen av onsdagens fall på 3 procent återtagits.

LUMI (Dagsgraf)
LUMI (Dagsgraf)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto