Home > Lundin Mining fortsatte rusa på Torontobörsen efter uppköp

Lundin Mining fortsatte rusa på Torontobörsen efter uppköp

Gruvbolaget Lundin Mining steg 8,8 procent till 4:33 kanadadollar, cirka 27:60 kronor, i torsdagens handel på Torontobörsen, sedan bolaget köpt nickel- och kopparprojektet Eagle Mine i Michigan.

Köpet aviserades på onsdagskvällen och mottogs väl av de Stockholmsbaserade analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med.

”När dammet lägger sig tror jag att marknaden kommer att uppskatta det här förvärvet”, sade Christian Kopfer, gruvanalytiker på Nordea, i ett tidigt skede.

Aktien handlades initialt dock i linje med den allmänna börsutvecklingen, innan den började lyfta. Vid Stockholmsbörsens stängning var kursen 27:03 kronor, en uppgång med 3,8 procent för dagen.

Kanadensiska analytiker uttrycker sig också i positiva ordalag.

”Vi tror att förvärvet av Eagle kommer att tas emot väl av marknaden. Vi anser att Lundins ledning har uppfyllt sitt löfte att öka aktieägarvärdet genom ett värdeskapande köp”, skriver Desjardin Capital Markets i en kommentar.

Firman höjde sin riktkurs till 6:10 kanadadollar (6:00) med bevarad köprekommendation.

Även TD Securities ser positivt på Lundin Minings framtid.

”Vi tror att investerarna har varit oroade över att Lundin ska åta sig för mycket med ett stort förvärv, men så är inte fallet med Eagle-affären, varför aktiekursen bör stiga”, skriver mäklarfirmans analytiker.

Lundin Mining köper projektet Eagle Mine i Michigan av gruvjätten Rio Tinto, för totalt 325 miljoner dollar. Projektet är ungefär halvfärdigt och för Lundin återstår att investera cirka 400 miljoner dollar innan produktion kan inledas i slutet av 2014.

Gruvan väntas producera cirka 23.000 ton nickel och 20.000 ton koppar per år under de första tre åren, förutom mindre mängder ädelmetaller och kobolt.

Lundin Mining (Daily)
Lundin Mining (Daily)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto