Home > Lundin Petroleum – Börsens svarta guld

Lundin Petroleum – Börsens svarta guld

Oljebolaget Lundin Petroleum offentliggjorde i fredags att ett av bolagets delägda fält i Nordsjön har visat sig innehålla mångdubbelt mer olja än vad ledningen tidigare trott. Bolaget har tidigare trott att fyndigheten Avaldsnes utanför Norges kust skulle innehålla 100-400 miljoner fat oljeekvivalenter men nu har man efter nya borrningar skruvat upp prognosen till 800-1800 oljeekvivalenter.

Aktien rusade efter det snabbt upp till en ny topp på ca 130 kr från den tidigare nivån från ca 90 kr. I skrivande stund ligger aktien på 123,3 kr vilket är 39 % mer än innan nyheten. Trots uppgången räknar många analytiker att kursen har en stor potential.

Den långa trenden för aktien, definierat som lutningen på 200 dagars medelvärdeskurvan, är svagt uppåt.

Den korta trenden är dock starkt uppåtriktad i och med de senaste dagarnas utveckling. Vi fick en kraftig köpsignal när vi gick över motståndet vid ca 98 kr. Dessutom gjorde vi det under en kraftig ökning av handelsvolymen vilket stärker köpsignalen. Uppgången över 98 kr gjorde också att vi bröt upp ur en upp och nedvänd huvud-skuldra formation som indikerade en uppgång till ca 131 kr. Just till den nivån, 129,8 kr för att vara exakt, gick vi också på bara två dagar. Som läget är nu har vi ett motstånd på ca 130 kr och ett stöd på ca 98 kr.

När vi gick över motståndet 98 kr gjorde vi det också genom ett så kallat gap, ett ”break away gap”. Det vill säga, vi har ingen notering om någon handel i diagrammet mellan 98 kr och 108 kr. En ganska vanlig utveckling är att man täpper igen ett sådant här gap, och att vi alltså kan få en rekyl ner till den tidigare motståndsnivån 98 kr, som nu alltså är en ny stödnivå. En sådan rekyl kan vara ett utmärkt tillfälle att köpa in aktien och då också få ett bra risk-reward förhållande. Stop lossen kan då läggas alldeles under stödet på 98 kr.

Investerar man i aktien och har ett väldigt långt tidsperspektiv, man kanske använder någon av de många positiva fundamentala analyserna som beslutsunderlag, så kan ett köp kring 120 kr antagligen vara befogat. Men ur ett kortsiktigare trading perspektiv tycker vi att man ska avvakta en eventuell nedåtrekyl först, så att risken blir mindre relativt potentialen.

Slutsats: Avvakta och köp aktien på en rekyl ner mot området 98 till 108 kr. Stop loss 93 kr. Sikta sedan på en uppgång till ca 130 kr.

Lundin Petroleum (Dagsdiagram)
Lundin Petroleum (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.