Home > Lundin Petroleum – Utnyttja nedgångar till långsiktiga köp

Lundin Petroleum – Utnyttja nedgångar till långsiktiga köp

Lundin Petroleum har fått säljsignaler. Då aktien befinner sig i en långsiktigt uppåtgående trend rekommenderar vi trots detta inte att aktien blankas. Utnyttja istället eventuella nedgångar till stödnivåer för långsiktiga aktieinvesteringar.

Lundin Petroleum fick i höstas en dramatisk uppgång efter det att bolagets oljefynd i Avaldsnes i Norge uppvärderadeskraftigt. Lundin Petroleums vars aktiekurs dubblerades i samband med detta har sedan i vintras emellertid haft en mer oregelbunden utveckling.

Den senaste tidens politiska efterspel på bolagets tidigare verksamhet i Sudan har också satt frågetecken kring i vilken utsträckning institutionella investerare kan fortsätta vara aktieägare i Lundin Petroleum.

Det övergripande intrycket av Lundin Petroleum är dock att aktien ser svag ut i det medellånga perspektivet. Lundin Petroleum fick en säljsignal när aktien gick under stödnivån vid ca 150 kr och ligger i en kortsiktigt fallande trend.

Vi har mindre stödnivåer vid ca 140 kr men händer inget positivt ser aktien nu ut att kunna gå ner till stödnivån vid ca 130 kr. Där har vi både en horisontell stödnivå samt 200 dagars medeltalskurvan som ger stöd.

Skulle Lundin Petroleum även gå under 130 kr har vi nästa viktiga stödnivå vid ca 98 kr. Den stödnivån är väldigt stark och där borde också aktien fundamentalt sett vara betydligt undervärderad.

För att Lundin Petroleum i detta läget ska ge en köpsignal måste den etablera sig över motståndet vid 150 kr. Tycker man att det fundamentala läget för Lundin Petroleum är gynnsamt kan man köpa aktien om den går över motståndet vid ca 150 kr. Aktien har sedan ett motstånd redan vid ca 163 kr vilket tyvärr inte ger så stor uppsida jämfört med en stop loss som vi skulle vilja sätta till 137 kr.

Därför kan det vara bra i så fall att vara beredd på att inneha aktien på lite längre sikt och inte bara för att försöka göra en kortsiktigt bra affär. Risk-reward förhållandet för en sådan är nämligen inte gynnsamt med en stop loss på 137 kr.

Det är först om Lundin Petroleum i ett senare läge även går över motståndet vid 163 kr, så att man kan sikta på motståndet vid ca 185 kr, som man får ett bra risk-reward förhållande med tanke på risken.

Annars kan man avvakta och se om aktien kan komma ner till stödet vid ca 130 kr innan man köper för ett långsiktigt innehav. Stop loss i så fall om aktien stänger under 125 kr.

I det fallet Lundin Petroleum, mot förmodan, skulle komma ner ända till stödet vid 98 kr ser det ut som om en långsiktig investering i aktien vore ett straffsparksläge. Det är dock inte omöjligt att aktien kommer dit ner om till exempel aktiemarknaden generellt sett kommer in i en volatil nedgång.

Lundin Petroleum (Dagsdiagram)
Lundin Petroleum (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.