Home > Lundin Petroleums borrningsprogram i fokus inför rapport

Lundin Petroleums borrningsprogram i fokus inför rapport

När Lundin Petroleum redovisar sin niomånadersrapport väntas traditionsenligt oljebolagets borrningsprogram för nästa år spela huvudfiolen.

På minuskontot, om än marginellt, väntas en försening av det norska Brynhild-fältet, vars första olja spås hamna i det första kvartalet nästa år i stället för i slutet av innevarande år.

Det framgår av kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Kvartalsrapporten kommer att avslöja borrningsprogrammet för 2014 och en möjlig försening av Brynhild-projektet. På kort sikt tycker vi tycker att borrningsprogrammet, riskmässigt, är välbalanserat”, sammanfattar Société Générale i en analys.

Den franska investmentbanken fortsätter:

”Vi förväntar oss att bolaget bekräftar sitt återstående borrningsprogram för 2013 och även publicerar sitt borrningsprogram om cirka 20 brunnar för 2014”. Även Macquarie och Handelsbanken Capital Markets torgför nästa års borrprogram som betydelsefull händelse.

Vad gäller Brynhild-projektet, vars produktion ska starta i år, spekulerar alltså flera analyshus i en försening.

”Medan det finns en risk på kort sikt att vi får se en viss besvikelse i spåren av sänkt produktionsprognos på grund av risken för Brynhild-försening, menar vi att aktien kommer att återhämta sig eftersom påverkan på värderingen är oväsentlig”, skriver Nordea i en analys.

Några övriga hållpunkter värda att hålla ögonen på:

* Produktionsprognosen om 33.000-38.000 fat per dag kan alltså komma att sänkas till den lägre delen av intervallet mot bakgrund av möjlig Brynhild-försening. SME Direkt väntar sig en årlig snittproduktion om runt 34.500 fat för i år. Det indikerar att marknaden verkar ha bakat in en viss förseningsrisk.

* Det norska superfältet Johan Sverdrup, där Statoil väntas bringa klarhet kring utbyggnad och resursskattning senare i år, möjligen i mitten av december. Även här verkar marknaden spekulera i förseningsrisk vad gäller annonsering av utbyggnadsplan påpekar Handelsbanken.

* Andra fältprojekt, som norska Boyla och Edvard Grieg samt malaysiska Bertam.

Lundin Petroleum publicerar sin rapport onsdagen den 6 november klockan 7.00. En presskonferens inleds klockan 9.00.

Lundin Petroleum
Lundin Petroleum

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto