Home > The Value Investor v.40 ”Lynchning”

The Value Investor v.40 ”Lynchning”

Ordet ”lynchning” har utan tvekan fått en annorlunda betydelse mot tidigare, i alla fall inom finanssvenskan. Den nya betydelsen- att själv gå runt och se sig om vilka företag som verkar vara populära och sedan köpa deras aktier- har uppenbarligen börjat praktiseras av alltfler långsiktiga investerare. Detta säkert påverkat av att Börspodden många gånger använt termen och Finanstwitter är fullt av tips baserade på mer eller mindre lyckade ”lynchningar” utförda ute på stan.

Peter Lynch, som jag presenterade i mitt andra inlägg i Värdeinvesteringsskolan ”Tillväxtens värde”, gjorde sitt största bidrag till investeringsfilosofin genom att beskriva hur han helt enkelt vandrade runt i stora köpcentra och sökte efter de kedjor som hade flest kunder och vilka som låg helt tomma. De mest välbesökta kollade han sedan upp och fann ibland att företaget ännu bara fanns i hans del av USA men planerade en expansion. Denna teknik gjorde Lynch till historiens bästa fondförvaltare och gjorde att han kunde gå i pension vid 45 ”för att jag insåg att ingen på sin dödsbädd ångrat att han inte tillbringat mer tid på kontoret”.

Att lynchning fungerar står utom allt tvivel och är väl också väldigt logiskt- har man örat mot rälsen så hör man nog att tåget kommer före dem som inte tagit sig besväret att böja signer. Det är dock absolut inte så enkelt som många tror och måste kombineras med fler datapunkter innan man köper. Faller dessa på plats är denna metod dock väldigt säker och lönsam för den som har tålamodet att vänta. Lynch har inspirerat och påverkat mig mycket och nedan följer några exempel på lyckade lynchningar samt ett dåligt exempel:

De som höll ögonen öppna kunde runt 2010 se hur iphone började komma i var mans hand. Man kunde också märka att attityden förändrades från att ha avfärdats som en ”leksak” och ”ingen riktig smartphone” osv till att ses som framtiden. Jag jobbade vid denna tid på GE Healthcare och kunde se hur cheferna i USA och därmed snart också i Sverige snabbt ställde om från att välja BlackBerry till iPhone. Detta tillsammans med försäljningssiffror och statistik som visade hur antalet personer som planerade att köpa en iPhone exploderade var bland de viktigaste faktorer som fick mig att köpa Apple 2011.

Alla som besökte typiska resmål för nordeuropéer runt Medelhavet för runt tio år sedan kunde se hur Kopparbergs (som jag äger, se tidigare krönika) snabbt spred sig på barer och restauranger. Detta var förstås en medveten strategi från bolaget men det var uppenbart att den var lyckad och planen, att semesterfirare som upptäckt märket skulle köpa den när de kom hem, var sannolikt smart. Jag kan bara önska att jag reagerat på detta och köpt aktien mycket tidigare istället för att bara notera att även icke-svenskar verkade tycka om produkten. Man kan dock idag inte gå långt i engelska storstäder innan man ser Kopparbergs på pubar och i affärer. Det är helt uppenbart att produkten står urstark idag och jag är glad ägare som inte sålde som många gjorde efter Brexit-omrösningen. Brexit eller inte, folk lär inte sluta tycka om svensk cider. Bilden nedan tog jag på Cypern i förra veckan…

Slutligen ett aktuellt exempel. Storytel (se tidigare inlägg) har funnits i flera år i Sverige men det är uppenbart, inte bara av deras fina prenumerationstillväxt, att något har hänt. Storytel märks på ett annat sätt idag. Man kan förstås inte se vad folk går omkring och lyssnar på men anekdoter är lika viktiga vid lynchning. Folk pratar om böcker på ett delvis annat sätt- när man tipsar om böcker nämner man om den ”finns på Storytel”. Folk frågar i sociala medier efter ”nåt tips på deckare på Storytel” och liknande. Storytel känns som om de är på väg in i kulturen på samma sätt som iPad och Spotify. Man kan tycka att detta är flummigt jämfört med att iaktta konsumtion men det tycker inte jag. Folks attityder och ”vad man talar om” är minst lika viktigt som mer uppenbart synlig konsumtion. Att uppfatta denna och tillsammans med andra data är att bemästra lynchning och därmed väldigt lönsamt.

 

Vad lynchning inte är

Slutligen ett exempel med farorna att lita för mycket på vad man ser eller att använda det man ser för att bekräfta sina förutfattade meningar.

Investerare X som tycker jättemycket om H&M, en inte alltför ovanlig företeelse, går ut på stan i centrala Stockholm. I trakterna kring Sergels Torg ser han många som går runt med H&M-påsar. X blir glad och börjar räkna hur många påsar han ser, vilket han glatt delger sina följare på Twitter. Därefter går han in på flagship-affären intill och ser att köerna i kassan är långa. Naturligtvis köper han mer H&M på denna intressanta spaning…

Vad han inte tänkt på är att det inom ett par hundra meter finns inte färre än fem H&M-butiker vilket kan ha en del att göra med antalet påsar han ser. Att det är kö på en jättebutik är heller inte särskilt intressant. Vad han borde ha gjort är att ta en dag och åka runt till olika stora H&M-butiker på olika orter och se hur det ser ut där. Om en butik, H&M eller annan kedja, har massor av besökare på en mindre ort är oerhört mycket mer talande än om de har det på sin ”flagship” mitt inne i storstaden.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.