Home > M&A-avtal tar ett steg tillbaka under pandemin

M&A-avtal tar ett steg tillbaka under pandemin

En av de största källorna till ekonomisk tillväxt och expansion i en ekonomi kommer från en oväntad källa – sektorn för sammanslagningar och förvärv (på engelska Mergers and Acquisitions, M&A). Investerare som är intresserade av en specifik marknad studerar M&A-aktivitet över tid då detta säger mycket om hur intensiv och stark den ekonomiska tillväxten är.

En stark M&A-sektor innebär exempelvis i snitt att antalet sammanslagningar och förvärv ökar varje år då företag försöker expandera sina verksamheter. Det är exakt så en hälsosam privat sektor ser ut – företag expanderar sin aktivitet på inhemska och utländska marknader genom att förvärva andra verksamheter eller genom att slå sig samman med dem. Med andra ord genom att upptäcka synergier, skapa innovationer och växa.

COVID-19-pandemin har gjort att M&A-sektorn har avstannat. Företag, precis som hushåll, var tvungna att överväga hur deras pengar bäst spenderas – genom att expandera eller genom att skapa en buffert fram tills det att krisen är bakom oss?

Vad pandemin innebar för M&A-sektorn

Till att börja med var många företag tvungna att stänga ner sin tillverkning, byggprojekt och även investeringsprojekt. Till viss del tvingades de till detta på grund av lagar och restriktioner.

När det kommer till M&A finns det inga lokala lagar som tvingar ett företag att köpa ett annat, eller att slå sig samman med ett annat. Istället är det företaget som betänker om det är värt det eller inte. Förseningar på existerande förvärv och sammanslagningar innebär otroliga kostnader, vilket kunde ses via Amazons uppköp av Deliveroo i Storbritannien, Boeings uppköp av Embraer i Brasilien, LVMH:s uppköp av Tiffany i USA och så vidare.

Detta är exempel på kända M&A:er av den enkla anledning att företagen bevakas noga av investerare, och till följd av det av finansiella medier. Det finns dock många exempel som flyger under radarn, och sköts upp på grund av pandemin. I april i år drog exempelvis Alpha Tech Holdings i USA tillbaka sitt erbjudande att köpa det franska företaget EOS Imaging. Prislappen: 100 miljoner dollar. Vi har även Pacific Village Group, ett europeiskt företag från Nederländerna som drog sig ur avtalet att köpa upp Metlifecare, ett nya zeeländskt företag. Prislappen: 1 miljard dollar.

Det finns många liknande exempel. En sammandragande M&A-sektor leder till horisontella, närliggande konsekvenser. Advokater och jurister får inte betalt, lokala skatter betalas inte, expansion skjuts upp och så vidare. Allt detta är kostnader som har orsakats av pandemin.

Stark M&A-aktivitet signalerar en hälsosam ekonomi, och en vändning från lågkonjunkturen. Därför kan en potentiell ökning i M&A-aktivitet fungera som en ledande indikator av kommande ekonomisk tillväxt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.