Home > Macklems kommentarer skickar den kanadensiska dollarn till högre höjder

Macklems kommentarer skickar den kanadensiska dollarn till högre höjder

Med start i juni har Kanadas centralbank (BOC) en ny ordförande – Tiff Macklem. Han är vald för sju år och kommer ansvara för stora delar av den penningpolitik som tas fram av BOC.

Detta är inte en särskilt bra tidpunkt att bli ordförande för en centralbank, speciellt inte en som BOC. På grund av den starka länken med råvarumarknader (exempelvis oljepriset) har BOC alltid haft ett svårare jobb att uppfylla sitt mandat om prisstabilitet.

Macklems första tal skapade instabilitet på CAD-paren

Under gårdagen var det första gången som nya BOC-ordförande talade inför kommittén för nationella finanser. Som alltid väntar investerare på ledtrådar om vad BOC kommer gör härnäst med räntan, och mer specifikt hur de anser att deras nuvarande penningpolitik fungerar.

BOC bedriver en penningpolitik som ämnar att nå ett visst inflationsmål med en prisstabilitet på cirka 2% i symmetrisk nivå. Detta innebär att när inflationen hotas närma sig noll sänker BOC räntan så att penningpolitiken blir mer tillmötesgående. Naturligtvis gäller det motsatta om inflationen stiger över målet på 2%.

Inflationen i Kanada ligger just nu på 1,8% om vi endast överväger de huvudsakliga beståndsdelarna. Detta kallas även Trim CPI, vilket inte tar hänsyn till energipriser och specifikt förändringar på oljepriset. Om man räknar in dessa hamnar CPI istället på under noll, vilket förklarar räntan på 0,25% för den kanadensiska dollarn som BOC har satt.

Gårdagens tal fick CAD att öka på hela valutamarknaden. Som svar på coronavirus-pandemin antog BOC penningpolitiska åtgärder som vi aldrig tidigare skådat. Med en ränta som redan var låg hade de inget annat val än att följa andra centralbankers fotspår – att inleda storskaliga tillgångsköp.

Så varför steg den kanadensiska dollarn? Precis som efter ECB:s presskonferens i juni då priset på euron steg efter att ytterligare lättnader hade utannonserades tolkade marknaden BOC:s budskap som att de kommer göra allt som krävs för att lösa arbetslösheten och den låga inflationen. Detta ses som ett så kallat hökaktigt budskap där de utstrålar självförtroende i bankens förmåga att nå sitt mandat. Investerare köpte CAD mot EUR, GBP, USD och AUD då alla dessa par låg lägre mot dagens slut.

Det är för tidigt att säga något om hur Macklem kommer leda Kanadas centralbank, men alla kan vi vara överens om att han inte har ett lätt uppdrag framför sig.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto