Home > Macrons parti mot jordskredsseger i parlamentsval.

Macrons parti mot jordskredsseger i parlamentsval.

Det slutliga resultatet av söndagens första omgång i det franska parlamentsvalet visar att nära en tredjedel av väljarna lade sina röster på president Emmanuel Macrons parti, LREM, eller på allianspartiet Modem.

Det skriver Financial Times nätutgåva.

Framgången i valet kommer troligen innebära att LREM och Modem kommer att få över 400 platser, av 577, i nationalförsamlingen efter den andra valomgången den 18 juni.

Brice Teinturier, chef för politiska undersökningar vid Ipsos, sade att LREM kan vara på väg mot en jordskredsseger eftersom dess kandidater ser ut att kvalificera sig för den andra omgången i nästan alla valkretsarna, och locka röster från såväl vänster/center- som center/högersidan.

”För alla andra partier, högern, Nationella fronten, Okuvade Frankrike och Socialistpartiet, är det ett bakslag”, sade han.

Socialistpartiet ser ut att gå från 284 parlamentsplatser till mellan 15-40 platser efter att endast ha samlat 9,5 procent av rösterna i den första valomgången. Republikanerna ser samtidigt ut att backa från 199 till 132 platser efter att ha samlat omkring 20 procent av rösterna i den första valomgången.

Valet ser också ut att bli en besvikelse för Nationella Fronten, som endast samlade 13,2 procent av rösterna. Partiledaren Marine Le Pen ser dock ut att kunna säkra en parlamentsplats

Vänsterpartiet Okuvade Frankrike ser ut att säkra mellan 13 och 23 platser.

Valdeltagandet var dock rekordlågt, mindre än hälften av väljarna lämnade sina röster.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto