Home > Makro: Alla blickar riktas mot ECB på torsdagen

Makro: Alla blickar riktas mot ECB på torsdagen

ECBKlockan 13.45 offentliggörs det mycket emotsedda räntebeskedet från ECB, följt av pressträff med ECB-chefen Mario Draghi klockan 14.30.

Efter mjuka uttalanden från ECB-företrädare och svag statistik, inte minst från Tyskland, har marknadsaktörerna den senaste tiden svängt allt mer mot att det blir en räntesänkning. På tisdagen kom en statistikmix med en oväntat låg inflation, långt under målet, och rekordhög arbetslöshet i euroområdet.

Enligt snabberäknad statistik sjönk inflationen i euroområdet rejält i april, till 1,2 procent från 1,7 i mars. Det var också klart under väntade 1,6 procent. Arbetslösheten steg som väntat till rekordhöga 12,1 procent i mars från 12,0 procent i februari.

I Bloomberg News räknar 44 av 70 tillfrågade analytiker med att ECB sänker styrräntan till 0,50 procent från dagens 0,75 procent, en bedömare tror på en större sänkning till 0,25 procent och resterande 25 räknar med att räntan hålls oförändrad. Samtliga tillfrågade räknar med att depositräntan lämnas oförändrad på 0,00 procent.

Många ekonomer har dock påpekat att en räntesänkning inte skulle hjälpa särskilt mycket.

”En sak är säker: räntenivån är inte Europas huvudsakliga huvudvärk”, skriver SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

Han skriver att svag tillväxt och låg inflation ger utrymme för en till räntesänkning från ECB, men frågan är vad det skulle göra för skillnad när räntenivåerna i euroområdets som helhet redan är på historiskt låga nivåer.

”Vilka hushåll eller företag skulle öka konsumtion och investeringar när räntenivån knappast är problemet och räntesänkningen i sig blir ännu ett besked om försämrade och osäkra utsikter?”, frågar sig Robert Bergqvist.

Han pekar, liksom många andra (bland annat ECB själva), på problemet med att små och medelstora företag i Europas periferi har svårt att låna pengar.

Detta beror både på att bankerna inte vill låna ut och att företagen själva inte har något större intresse av att investera. En svag transmissionsmekanism gör att ECB:s låga styrränta inte överförs till lägre utlåningsräntor i periferin, utan små och medelstora företag får där betala räntor på 4-6 procent eller mer på kortfristiga lån.

På marknaden spekuleras det därför i om ECB kan komma att vidta några icke-standardåtgärder för att se till att den låga styrräntan verkligen leder till låga räntor för små och medelstora företag i euroområdets periferi.

”Vilka kaniner kan ECB trolla fram ur sin penningpolitiska hatt?”, frågar sig SEB:s Robert Bergqvist och påpekar att ECB-chefen Mario Draghi överraskat tidigare.

Klockan 8.30 kommer Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrin. Efter nedgångarna i utländska indikatorer, framför allt Tyskland, tror analytikerna i SME Direkts enkät att PMI sjönk till 51,3 i april från 52,1 i mars.

”Trots våra förväntningar att PMI ska fortsätta stiga tror vi att den svenska rekylen från botten i det fjärde kvartalet troligen varit alltför snabb. Ser man på PMI-försvagningen i både Tyskland och USA de två senaste månaderna är vi tveksamma till hur mycket svensk PMI verkligen kan frikoppla”, skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev där de spår en nedgång till 51,6.

De påpekar dock samtidigt att orderindex i PMI varit starkt de senaste månaderna, något som brukar tala för uppgångar i det totala inköpschefindex. Även order/lager-kvoten har indikerat ytterligare uppgångar.

Klockan 9.58 följer definitivt inköpschefsindex från euroområdet, där industri-PMI enligt preliminär statistik sjönk till 46,5 från 46,8 i mars.

Amerikanska ISM inköpschefsindex, som släpptes på onsdagen, sjönk till 50,7 i april från 51,3 i mars, lite bättre än väntade 50,5 i Bloomberg News prognosenkät.

Kinas officiella inköpschefsindex sjönk till 50,6 från 50,9, aningen lägre än väntade 50,7.

På torsdagens USA-agenda står klockan 14.30 handelsbalans i mars, veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa samt produktivitet och enhetsarbetskostnader under det första kvartalet.

Underskottet i handelsbalansen väntas enligt Bloomberg News analytikerenkät ha minskat till 42,3 miljarder dollar i mars från 43,0 miljarder dollar i februari. A

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto