Home > Makro: Blandad kompott på tisdagen

Makro: Blandad kompott på tisdagen

Ben Bernanke talade vid en Fedkonferens Stone Mountain, Georgia, om att de stresstester av banker som Fed har genomfört har stärkt banksystemet och hjälpt den ekonomiska tillväxten.

”Idag är ekonomin signifikant starkare än den var för fyra år sedan, även om förhållandena ännu är långt ifrån vad vi skulle vilja att de var. Det är positivt för återhämtningen att bankerna också är noterbart starkare än de var för några år sedan”, sade Ben Bernanke.

Vid en frågestund efter anförande sade Ben Bernanke vidare att det viktigaste verktyget när Fed, vid någon punkt, börjar strama åt penningpolitiken kommer att vara att höja räntan på de överskottsreserver som bankerna placerar hos Fed. Försäljningar av tillgångar ur balansräkningen kan också bli aktuellt, men det kommer att ligga sent i normaliseringsprocessen.

”Det viktigaste verktyget vi överväger är räntan på överskjutande reserver”, sade han, och tillade att under åtstramningsperioden så kommer sannolikt penningmarknadsräntorna ligga nära den ränta som Fed sätter på överskottsreserverna.

Fedchefen kommenterade däremot inte något om när Fed kan tänkas börja dra ned på den monetära ackommodationen. Det kom inte heller några direkta kommentarer på fredagens överraskande svaga amerikanska sysselsättningsrapporten för mars.

Kinesisk statistik på tisdagen visade att KPI-inflationen sjönk till 2,1 i mars, från 3,2 procent i februari. Enligt Bloomberg News enkät väntades en nedgång till 2,5 procent i mars.

Det var främst ett kraftigt fall i livsmedelsinflation som låg bakom den oväntat stora nedgången i total-KPI i mars, den sjönk från 6,0 procent i februari till 2,7 procent i mars.

Klockan 8.00 publiceras tysk statistik över handels- och bytesbalansen i
februari, handelsbalansen väntas visa ett överskott på 15,0 miljarder euro medan bytesbalansöverskottet väntas bli 14,2 miljarder euro.

Klockan 10.30 väntas brittisk industriproduktionsstatistik för februari, som väntas visa en ökning med 0,4 procent jämfört med i januari. En motsvarande ökning väntas för produktionen i tillverkningsindustrin.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på NFIB:s index över småföretagssentimentet i mars, klockan 13.30. Bloomberg News prognosenkät tyder på att index kan sjunkit till 90,3, från 90,8 i februari. Klockan 16.00 väntas därefter statistik över grossistlagren i februari, här väntas en ökning med 0,5 procent jämfört med i januari.

En rad Fedledamöter väntas också tala på tisdagen; klockan 15.30 talar Jeffrey Lacker i Richmond, klockan 19.00 talar Dennis Lockhart om finansiell stabilitet vid en Fedkonferensen i Georgia, och klockan 19.15 leder Narayana Kocherlakota en paneldebatt vid samma konferens.

IMF ska dessutom publicera delkapitel ur den globala konjunkturprognosen, WEO, klockan 15.30.

Den svenska tisdagsagendan är tunn, men Riksbankschefen Stefan Ingves ska utfrågas om Riksbankens redogörelse för penningpolitiken i finansutskottet på förmiddagen. Finansutskottet ska också informeras av såväl Stefan Ingves som finansminister Anders Borg inför IMF:s och Världsbankens kommande årsmöten.

Utfrågningarna är inte offentliga, men eventuellt kan det efteråt komma några kommentarer från Stefan Ingves och/eller Anders Borg.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto