Home > Makro: BNP i euroområdet på torsdagen

Makro: BNP i euroområdet på torsdagen

Commerzbank tror också på en BNP-nedgång med 0,4 procent jämfört med föregående kvartal. Därmed skulle euroområdet ha sjunkit än lägre, efter en nedgång med 0, procent under andra och 0,1 procent under tredje kvartalet.

”Men detta väntas bli botten. Att döma av vändningen i trenden i sentimentsindikatorer, så förefaller en liten uppgång under första kvartalet 2013 ligga nära till hands”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Skuldkrisen har lämnat tydliga avtryck på företagens investeringar och även hushållens konsumtion, samtidigt som nedgången förstärkts av sämre export till USA och Asien. Fjärde kvartalet säger dock inte så mycket om utsikterna framöver, förutom möjligen ett uppdämt investerings- och konsumtionsbehov. Det som istället blir nyckeln är utvecklingen av skuldkrisen, där barometrar indikerar att dessa paralyserande effekt avtagit betydligt.

”Vi ser goda utsikter för att euroområdets recession ska vara över, med en ekonomi som återvänder till en dämpad tillväxt under de första tre månaderna, för första gången sedan tredje kvartalet 2011”, skriver Commerzbank.

På torsdagen kommer även EU-kommissionen, runt klockan 12, att presentera sitt reviderade förslag till finansiell transaktionsskatt, FTT.

Financial Times skriver på torsdagen om en omfattande kritik från amerikanska banker som anser att skatten går över gränserna, nonchalerar internationella fördrag och bryter banden i den globala ekonomin. Om de elva euroländerna går vidare med förslaget kan det komma att prövas av såväl en del EU-länder som stora finansiella grupper, uppger diplomater och jurister.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto